Yrkesutbildning

Yrkesutbildning är något som många hamnar göra fortsättningsvis, och andra, tja, aldrig. Jag har då hamnat in på en branch var det är viktigt att utbilda sig fortsättningsvis och för att hållas med måste man följa vad för nya tekniker och innovationer tas i bruk.

Det intressanta med min situation är den att då jag bytte arbetsposition så skiftade utbildningsbehovet ganska rejält. Då jag fungerade i lokal supporten så behövde jag ha en stark fokus på arbetsstationsteknik, problemlösnings tekniker samt nya kommande tekniker. Då speciellt på arbetsstations Operativ Systems sidan inom företag, mobilteknik och kontors infrastruktur.

Fast min arbetsgivare stöder och uppmuntrar att gå kurser, sertifiera mig och dom betalar notan så lyckades jag inte få tillstånd ett enda sertifikat. Jag gick en kurs första året jag var i företaget på jobb men sen bara blev det ogjort, inte nödvändigtvis för att jag inte skulle ha velat, utan för diverse andra orsaker. En bland annat den att jag vill gå kurser som min förman inte ansåg stöda min dåvarande arbetsuppgift. Men saker man följde med mycke t var Windows XP/7/8 problemlösning, Epost och speciellt Exchange företags epost funktioner, Windows Servrar, Windows Active Directory mm. Nu när jag då blivit systemchef så har behovet att följa med ändrats.

Man ifrågasätter nu, att skulle jag ännu ha behovet att följa med dessa alla förnämda eller är det bara extra arbete för mig, att fortsättningsvis följa med dessa tidigare områden?

Samtidigt försöker jag komma på vad för kurser/sertifikat skall jag försöka få gjort nu iom min nya position. Min nya post är ju ngt som inte det finns färdiga utbildningar på, så min utmaning är att försöka hitta ngt som är så nära eller involverar så mycke som möjligt att min nuvarande post.

Jag har då som ansvarsområde en användarportal, men vid sidan är jag också back-up för “knowledge management” inom min arbetsgivare, och detta har lett till att jag nu utbildar mig i det också. Idag och i morgon har jag utbildning inom Sharepoint 2013 och som utbildare har vi en så kunnig kille att man blir bara häpen. Han har utfört Microsofts egna sertifikationer till näst högsta nivån och den nivån har nått i hela världen bara cirka 80 personer. Maffigt. 🙂

Det som dock är otroligt är att fast man insett att man inte vet så mycket, så vet jag en hel del mera än många vanliga användare, som då använder programmen varje dag. Men då man har en utbildare av den kalibern som vi har i denna kurs så inser man hur lite man iaf kan.

Idag gicks det mest igenom kort historik av Sharepoint produkten, hur den vuxit upp, vad den i själva verket är och hur den kommer att föras vidare. En hel del märkte jag mig veta men det kom nog fram så mycke nytt att man blev lite snurrig. I morgon har vi då mera “hands on” arbete samt inlärning i själva konfigurering och uppehåll. I morgon skall vi också ha helt praktiska övningsuppgifter och problem lösnings “workshop”. Spännande. 🙂

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.