Puolitie parastie?

Miten nostaa uskottavuus tekemiseen nykyisessä digimaailmassa? Onko se kokonaan tekemättömyys, puolitie vai loppuun asti viilattuna?

Onko puolitie tyydyttävä taso näkyvyydelle ja lajin uskottavuudelle jos halutaan kehittää sitä, jotta saataisiin uusia harrastajia tai katsojia? Jotkut saattavat sanoa kyllä, toiset ei, ja kolmas latelee selityksiä miksi on miten on. Itse olen sitä mieltä että ei. Mahdollinen uusi henkilö joka on aiheesta kiinnostunut useimmiten ottaa selvää ja katsoo ympäriinsä, mutta mitä voidaan olettaa tapahtuvan jos kyseinen henkilö tuodaan sivulle joka on puolitiessä tai mahdollisesti täysin rempallaan? Oli se sitten liitto tai seura.

Moni minun kirjoituksiani varmasti arvaa mistä on kyse, eli nettitekemisestä ja aktiivisuudesta. Miesten SM-sarjaa ollaan jo pelattu 4 ottelua, ja naisten SM-sarja alkaa huomenna, mutta kun katsoo liiton virallisia sivuja (msm.finnhandball.net & nsm.finnhandball.net) huomaa nopeasti että joukkuesivut ovat  hieman ontuvat. Iloitsen siitä että monella seuralla sivut ovat päivittyneet niin että useimmat, tai itse asiassa kaikki sosiaalisen median kanavat ovat tuotu esille. Pelaajalistat sekä muut yhteystiedot näyttävät olevan kunnossa. Mutta nopeasti iskee silmään että niinkin peruslaatuinen asia kun joukkuekuvat ja pelaajatkuvat puuttuvat. Eli tässä pieni yhteenvetotaulukko:

2015-2016 kuva edustus NSM&MSM

Tuloksista voidaan nähdä että aika harvalla on täysi OK rivi taulukossa. Naisten puolella ainoat ovat GrIFK sekä Sparta. Miesten puolella on Cocks ja HC West. Muutamia kysymyksiä tässä asiaa tarkastellessa heräsi.

  • Kuinka vaikeata on löytää joku jolla on edes keskiverto digikamera?
  • Kuinka vaikeata on viedä jo otettu kuva kaikkiin kanaviin?
  • Jos liiton sivujen kuvien päivitys on liiton tekemisen takana, nähdäänkö tämä toissijaisena tekemisenä?
    • Ja jos ei nähdä, niin miksi sivuille on viety vain 4 joukkueen kuvat?
  • Jos nykyinen taustajoukkue ei tätä kerkeä tehdä, pitäisikö asialle tehdä jotain jotta asiat tulisi tehtyä?

Tiedostan että ulkopuolisena on helppo huudella, ja moni näkee tämän online puolen vähemmän tärkeänä, ja että ICT-henkilönä katson näitä asioita varmasti kriittisemmin kuin moni muu. Mutta oikeuttaako tämä sen että asioita ei hoideta ammattimaisesti ja loppuun asti?

Toinen yksityiskohta joka nousi esille oli esimerkiksi Dicken. Oli tullut otettua yhteiskuva NSM ja MSM:n kanssa, joka oli viety Dickenin seuran (sekä MSM) Facebook sivulle, mutta ei muualle. Herää kysymys että jos edustusjoukkueet, molemmat ovat olleet paikan päällä, pelivaatteissa, niin eikö silloin voinut hoitaa joukkuekuvat sekä pelaajien yksilökuvat samalla hetkellä, ja jos on niin miksi niitä ei ole viety eteenpäin muihin kanaviin?

Jos jätetään nämä kuva-asiat hautumaan niin voidaan valitettavasti siirtyä toiseen aiheeseen. Tulospalveluun.

Tälle kaudelle tuotiin uuden ulkonäön (en tiedä jos itse järjestelmä on uusi) joka tietysti aina on virkistävää, mutta tässä herää kysymys että onko tätä testattua ennen julkistamista, vai ollaanko vain myyjien hienojen kalvojen perusteella tehty päätös että “tulille vaan”?

Jos katsoo sivuja koneelta, isolta näytöltä(resoluutio 1920*1080) näyttää se olevan ihan ok. (kts kuva1 alla)

Uusi tulospalvelu resoluutiolla 1920*1080.
Uusi tulospalvelu resoluutiolla 1920*1080.

Mutta mitä tapahtuu kun tätä sivustoa katsoo esimerkiksi puhelimella?
Itselläni on käytössä Samsung Galaxy S5 ja kun sieltä katson tulospalvelua on näkymä…luokaton!

2015-09-24 18.56.18

Tässä kuvassa olen zoomannut sivua ulos jotta se näkyisi hieman paremmin, mutta käytännössä siis valikko on aina esillä. Sitä ei saa siitä pois, eikä tilannetta auta että kääntää puhelimen pystysuunnasta vaakatasoon.

En tiedä keneen kohdistaa tämä kritiikki, onko tässä palvelutarjoaja tyrinyt vai palvelun tilaaja? Sen ainakin tiedän että tämä ei ole nykyaikaa. Joko työn testaus on tehty huonosti tai sitten tätä ei olla testattu ollenkaan, mikä nyt ei sinäänsä yllättäisi. Asia on kuitenkin mielestäni aika kriittinen, koska nyt ei pysty esimerkiksi seuraamaan live tuloksia muulla kun korkeamman resoluution, tai siis käytännössäf tietokone tai tabilla.

Ja vaikka minut mini-nörtiksi voikin kutsua niin en todellakaan rupea vain tämän asian takia raahaamaan tabia tai läppäriä mukaan vain tarkastakseen live tuloksia.

Tässä tulospalveluasiassa tiedän varmuudella että en ole ainoa joka on asiaan reagoinut ja ollut tyytymätön. Joten toivottavasti tuotteen tilaaja nyt olisi pikemmiten palvelun tuottajaan yhteydessä ja pyytäisi korjausta.

Täysin en sulje pois sitä mahdollisuutta että itse en vain osaa, mutta työasemalla tätä asiaa tarkasteltaessa niin käytin hyväkseen Chromea, Safari sekä Edge selaimia.

Mutta jätetään tämä tulospalvelu asia hautumaan ja siirrytään seuraavaan huomiooni, eli sarjojen tiedotustilaisuuksiin.

Nyt kävi niin hassusti että miesten tiedotustilaisuudesta ei saatu live striimiä, no biggie, jos tarpeeksi katsotaan aikaa taaksepäin näitä tiedotustilaisuuksia ei ollut ollenkaan. Tämän jälkeen niitä oli mutta ei ollut striimiä. Tästä seuraava askel oli tuoda striimi mukaan. Joten tässä tehtiin vain askel taaksepäin aikaan. Mutta mihin jäi se virallinen yhteenveto tästä? Itse en löydä sitä ainakaan msm.finnhandball.net sivustolta. Jos joku löytää, voisiko linkata sen minulle?

Seuraavaksi tarkistin http://www.finnhandball.net sivuston ja sieltä en löytänyt virallista versiota, mutta uutisen joka linkkaa median tekemiin juttuihin. Valitettavasti siellä nyt oli vain 3 linkkiä (Västra Nyland & HBL) jotka vaativat että on lehden tilaaja, ja näin ollen omistaa lukuoikeuden suljettuun sivustoon. Linkkien seasta löytyi HS.fi uutinen joka oli vahvasti Cocks painotteinen, mikä on parempi kuin että ei olisi ollenkaan. Samalta “median katsaus” sivulta löysin myös svenska Yle.fi uutinen joka oli hyvä.

Naisten tiedotustilaisuuteen saatin sitten striimi jälleen hoidettu, mutta koska työ, niin en pystynyt katsomaan sitä livenä. Katsoin sen kuitenkin jälkikäteen mutta silloin jäi kyllä hieman ammattimaisuus alussa ja lopussa uupumaan. Video alkaa ensimmäisten reilun kahden minuutin verran mustaa ruutua, jota seurasi reilun 3 minuutin verran mainosseinän kuva. Ajassa 5:48 TBR median edustaja kävelee kuvan läpi, ja ajassa 8:40 toiminnanjohtaja asteli kuvaan, jolloin seurasi vajaa minuutin verran henkilön seuraamista huoneessa ja vihdoin ajassa 9:20 itse puhe alkoi. Tällöin toivotettiin median sekä seurojen edustajat tervetulleiksi, mutta striimiä katsonutta ei huomioitu. Plussat siitä että henkilöt esittäytyi ja kertoi kuka on. Plussat myös TBR median edustajalle joka oli asiallinen ja puhui sujuvaa lontoota Hivertin haastattelun aikana.

En syytä ComSport Production Oy:tä mistään, enkä tiedä josko tämä “kuollut” alku oli vain sitä että striimi käynnistettiin ajoissa. Voi hyvin olla että itse puhe ja ohjelma alkoi silloin kun tiedotustilaisuuden kuuluikin alkaa, en tiedä kun en katsonut livenä.

Lähdin seuraavaksi metsästämään naisten puolelta jotain liiton virallista yhteenvetoa, mutta vielä tästä tilaisuudesta en löytänyt sitä, en nsm.finnhandball.net enkä http://www.finnhandball.net sivuilta. Vielä ei ollut myöskään näin ilta 22:55 aikaan tullut mitään samanlaista tiivistettyä media katsausta, mutta ehkä se tulee huomenna, tai ylihuomenna. Ainakin svenska Yle on tehnyt verkkoon uutisen asiasta tähän hetkeen mennessä. Nyt jännityksellä seuraan josko HBL tekisi, ja jos tekee niin tuleeko sekin olemaan maksun takana jotta saa lukea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.