Tulevaisuuden onnittelut

On sanottu että ainoa varma asia on kuolema ja muutos. Nykyään kuulee myös valitteluja siitä miten syntymäpäivänä ei saa enään “oikeita” onnitteluita, ja että “vain” Facebook onnitteluja tulee sillä suurella päivällä. Mutta ovatko nämä FB onnittelut vähempiarvoisia kuin ne “oikeat” jotka sai ennen vanhaa, tai nykyään?

Kun minä olin pieni, silloin onniteltiin kortein ja puhelinsoitoin, koska silloin ei ollut tekstiviestejä, ei ollut Facebook eikä ollut kännyköitä. Silloin onnittelut oli “oikean” arvoiset koska henkilö joka onnitteli, todellakin näin tarkoitti, koska hän otti aikaa siihen että soitti ja onnitteli.

Kuulostaako tutulta?

syntymäpäiväkakku Saattaa kuulostaa. Monen henkilön toimesta, jotka ovat eläneet “aikaa ennen SoMe:a” ja kännyköitä suoltavat tuota…minun mielestä potaskaa ulos. Kun tulee keskusteluksi onnittelujen arvo ja toisen arvostus on monella mielipiteet jumahtaneet sinne 80- ja 90-luvulle. Itse olen sitä mieltä että nämä FB onnittelut ovat arvokkaita siinä missä muutkin yhteyskanavat. Kyllä, onnittelu on tehty helpommaksi nykyään. Esim Facebook kertoo ja muistuttaa että kaverillasi on syntymäpäivä jolloin linkkiä klikkaamalla pääset sivulle mihin voi kirjoittaa onnittelun ja sitten voi sujuvasti jatkaa matkaansa. Alta minuutiin on onnittelu tehty, mutta miksi tämä ei olisi saman arvoinen kun ennen vanhaa kun toiselle soitettiin tai jollain toisella onnitteli?

Ajat muuttuu ja sen mukana myös välineet elämässä. Ennen vanhaa moni kantoi mukanaan vanhaa rehellistä Time Manageria, ja sinne kirjattiin syntymäpäivä, ympyröitiin nimipäivät sen time-managerpäivän kohdalla jne. Kun paperikalenterit alkoi siirtyä taustalle niin sitten tuli elektrooniset kalenterit, puhelimissa, tietokoneissa jne. Kun tätä aikaa vielä eletään on siihen rinnalle tullut hyvänä esimerkkinä Facebook, joka muistuttaa sinua kaverin syntymäpäivästä. Mitä pahaa tässä olisi? Miksi tämä olisi vähempiarvoista arvostusta onnittelun suhteen?

Itse elän eräässä hybridi tilassa mitä tulee onnitteluja. Otan päivässä aikani siihen että onnittelen FB kavereita heidän syntymäpäivänä. Ei siinä montaa minuuttia mene ja ainakin olen osoittanut että hän on ystävä, jos ei olisi, ei hän olisi sitä myöskään Facebookissa kaverini seassa. Se että FB muistuttaa ja otan sen yhden askeleen että kirjoitan hänelle, tarkoittaa että olen häntä jo ajatellut ja osoittanut kunnioitusta. Oli aikakausi se paperikalenteri tai FB muistutus, niin ainahan niitä ystäviä on läheisempiä ja vähän vähemmän läheisiä, ja niitä minulle todella läheisiä onnittelen tekstiviestillä tai puhelulla, riippuen miten kerkeän päivän aikana. Tästähän besserwisser heti kuittaa että “jos se toinen henkilö olisi tarpeeksi tärkeä niin ottaisin sen ajan siihen soittamiseen”, mutta olenko huonompi henkilö jos en soita vaan laitan tekstiviestin tai naamakirja onnittelun?

Tämä kaikki pohdiskelu tuli ajankohtaiseksi kun minulla tänään on syntymäpäivä ja iloisena ja nöyränä katso kun noin 160 henkilöä on ottanut ajan onnitella naamakirjan välityksellä. Tämän lisäksi olen saanut tekstiviestejä, WhatsApp, Messenger ja puheluita tullut jotka kaikki ovat onnitelleet.

Kaikki nämä ihmiset ovat vaikuttaneet elämääni enemmän tai vähemmän, ja ovat näin muovannut minua siihen miksikä minusta on tullut. Vaikka en kaikkia kerkeä nähdä kahvikupin äärellä, jutella tuntikausia arjessa niin kaikki ovat ystäviäni tai tuttaviani, joita arvostan.

Itse näkisin päinvastoin että teknologia on tehnyt muistamisen helpommaksi, joka varmasti on aktivonut useita joista ei ehkä olisi kuullut muuten mitään.

Mitä tähän päivään on tullut niin kyllä kaikkien onnittelujen ohella kohokohdat ovat kun esikoinen laulaa minulle töiden jälkeen pihalla; “ha den äran idag, ha den äran idag…” ja hän ojentaa minulle hieman “elämää nähneen” voikukan sekä antaa halauksen. ❤

Unohtamatta todella hienon uuden repun jota olin toivonut ja Annikka hankkinut. ❤

Mutta suuri kiitos kaunis kaikille muistaneille lähellä ja kaukaa! 🙂

Sitä kumartuu sitomaan kengännauhojaan ja pohtii,
mitä muuta voisi tehdä,
kun nyt kerran on jo valmiiksi kumartuneena alas.

– E.C.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.