Kävijämäärät jatkosarjoissa, MSM vs. NSM

Näin on NSM ja MSM sarjat saatu päätökseen ja mitalit jaettu. Onkin aika tehdä pieni “re-visited” aiheeseen josta kirjoitin aikaisemmin, kävijämäärät otteluissa.

Kirjoitin 18.3. kävijämääreistä halleissa (otsikko: Kauden kuumimmat pelit) ja silloin tulos oli osin hyvä, ja osin parannettava, mutta miten nyt loppujen lopuksi kävi. Otetaan ensin tarkkailuun summarum.

2015-05-11 MSM vs NSM kävijämäärät
Yhteislaskuja

Keskiarvoltaan siis naisten loppusarjan tulokset jäivät vain 60 kävijää vähemmäksi, kun taas finaalisarjassa tulos oli mahtavat 84 kävijää suurempi kuin MSM puolella. Mielenkiintoista on myös se että Dicken joka pelasi niin naisissa kuin miehissä finaaleissa, niin naisten puoli veti enemmän porukkaa hallille. Naisten finaali määrät olivat 548 sekä 549, kun miesten finaaliin halliin ilmestyi 512. Ei suuri ero, mutta mielenkiintoista olisi tietää onko sillä merkitstä, että miesten finaali ottelu tuli TV:stä, kun naisten finaalit “vain” ilmaisena Youtube netti striiminä.

Toisin sanoen olisikin kiva tietää kuinka monta katselukertaa Yle on saanut telkkarista sekä Atlas Sport Media Youtube striimistä.

Kun sitten seuraavaksi lähdetään tarkastamaan hieman tarkemmin ottelusarjoja sekä ottelupareja on luvut seuraavanlaiset:

MSM sarja
MSM sarja

Suuria pudotuksia ei ole tapahtunut jos vertaa runkosarjan keskiarvoon, mutta joitakin suuria nostoja kyllä. Kysymys kuuluukin miten saataisiin sitä keskiarvoa nostettua kauden aikana, jotta lipputuloja olisi tasaisemmin läpi kauden. Hypoteettinen lasku taloudellisesti voisi esimerkiksi olla Atlaksen puolivälierät. Atlaksella oli keskiarvoltaan 85 katsojaa vähemmän, kuin runkosarjaottelussa. Jos lipun hinta on 10€, tarkoittaisi tämä 850€ pienempää tiliä per ottelu. Ei sillä ulkomaalaisvahvistusta hanki joukkueeseen, mutta kyllä sillä aika monta kylmäpussia/teippirullaa maksaa. Tämä siis jos kyseessä olisi maksavaa kävijää.

Pirkkolan urheiluhalli vetää virallisesti 500 katsojaa. Tämä saatiin täytettyä vain kerran MSM puolella, ja tämä oli finaali. Jos laskettaisiin että saataisiin edes jatkosarjassa, kaikkiin otteluihin, hallin virallinen istumapaikkakiintiö täytettyä, tarkoittaisi tämä että Dickenillä olisi ollut 2 500 katsojaa viidessä ottelussa. Nyt tulos jäi 1757 katsojaa. Toisin sanoen 743 vajaaksi. Unelma tilanteessa nämähän olisivat olleet maksavia asiakkaita, ei ilmaiseksi sisään tulevia junnuja/yleispääsykorttilaisia tai muita, jolloin hypoteettisesti laskettuna tuloja olisi voinut tulla 7 430€, mikäli yhden lipun hinta olisi ollut 10€. Ihan kiva raha, eikö?

Ei niiden katsojien kalastelu helppoa ole, en missään nimessä sitä väitä, mutta onhan se kiva pyöritellä laskukaavoja ja unelmoida.

Jos seuraavaksi katsotaan NSM puolta on siellä ilahduttavasti paljon vihreää, ja suurilukuisia. Mutta muistettavaa on että tämähän saattaa johtua monesta syystä, yksi esimerkki on että katsojia ei kiinnosta kauden aikana siirtyä hallille katsomaan oman joukkueen otteluita. Paljonhan saadaa selville siitä että vertaillaan katsoja keskiarvoa runkosarjan aikana. Ja valitettavasti tässä on todettava että seurat kuten BK-46 sekä Sparta, jotka jäävät alle 100 kävijän määrän, tarvitsisi tehdä jotain. On myös hieman kyseenalaistettava että niin vahvan brändin kun esim mitä HIFK kantaa mukanaan, vain onnistuu saamaan keskiarvoltaan 106 katsojaa per ottelua runkosarjassa, niin heidänkin olisi syytä katsoa peiliin. NSM sarjan puolella ainoa joka voi taputtaa itseään selkään on Dicken. Keskiarvoltaan 224 katsojaa per ottelu, on hyvä, ja vetää vertoja MSM sarjan joukkueille. MSM sarjasta jälkeen jää ÅIFK, SIF ja HIFK.

NSM sarja
NSM sarja

Suurin ilonaihe mielestäni on kuitenkin se että NSM finaalit veti niin paljon kansaa hallille kuin heitä oli. Tämä kertoo siitä että tarpeen vaatiessa myös NSM otteluita halutaan tulla katsomaan, ja että finaaliotteluilla oli sen tason arvostus kun kuuluisi.

Nyt tarvitsisi vain saada kansaa halleille runkosarjan aikana. Onkin ollut harmittavaa nähdä miten kausi toisen jälkeen ottelutapahtumat ovat aina samanlaisia, oli sijainti mikä tahansa. Atlas Vantaa hehkutti suuresti että ottelutapahtumista tulee todellisia tapahtumia, ja alkuun näyttikin hyvältä, mutta mitä pidemmälle kausi eteni sen enemmän astuttiin takaisin siihen samaan vanhaan kaavaan. Pudotuspelien aikana en itse päässyt paikan päälle katsomaan josko sitä alkukauden huumaa oltiin saatu takaisin mutta epäilen että ei.

Ottelutapahtumat ovatkin jo verrattuna muihin lajeihin aika koruttomia tapahtumia. Joukkueet hallille, pelataan peli, muutama lause pakolliseen otteluraporttiin ja sitten hallillta pois. Tässä Dicken on järjestänyt VIP kerholaisille otteluennakot valmentajan toimesta läpi koko kauden, onkohan muita?

Ajatuksena voisi esimerkiksi olla pelaajahaastattelut ottelun jälkeen koko katsomolle, koska onhan niitä mikrofooneja jokaisessa hallissa. Kiertävästi pelaajia haastatteluun, ei pelkästään se yksi kolmen tähden pelaaja. Ja Dicken kaltoin otteluennakot johon ilmestyy molempien joukkueen valmentaja, ja ne pelaajat jotka ovat esimerkiksi loukkaantuneena. Tämä oli tapaus kun kävin talven aikana Espoon Blues VIP tiloissa. Siellä oli juuri tämä kokoonpano ja oli mielenkiintoista kuulla valmentajien sekä pelaajan kommentit tulevasta ottelusta. Toinen esimerkki tekemisestä olisi puoliaika kisa katsojista, sekin idea löytyy lätkän puolelta. The sky is the limit.

Nyt on kaikilla seuroilla jälleen aikaa koko kesän järjestää ensi kautta, hankkimaan yhteistyökumppaneita, ajatuksia ja virikkeitä ottelutapahtumiin, uutta “me” henkeä seuran sisällä ja tutustuttaa käsipallon ilosanomaa Suomessa. 🙂

 

4 thoughts on “Kävijämäärät jatkosarjoissa, MSM vs. NSM

 1. Jarmo

  Ihan höpöanalyysia, kun et ole ottanut lippujen hintoja mukaan. 15 euron lipun hinta MSM-finaaleissa jättää monta ihmistä kotiin, jotka kympillä, vitosella tai ilmaiseksi olisivat saapuneet. Sitten jollain joukkueilla pääsevät junnut ilmaiseksi katsomoon ja lapsilipun yläikäraja vaihtelee. Paljonko oli NSM finaaleissa lipun hinta, kun pystyt noin suoraan vertaamaan? Samoin runkosarjaotteluihin pääsi merkittävästi halvemmalla

  • Andy

   Kiitos Jarmo kommentista, mutta luitko nyt kirjoitukseni kunnolla?

   Kaikki taulukkoluvut ovat katsojamääriä, hintoja mainitessa olen selkeästi kirjoittanut seuraavasti:
   – “Jos lipun hinta on 10€, tarkoittaisi tämä 850€ ”
   – “mikäli yhden lipun hinta olisi ollut 10€.”

   Eli täysin arvaillen lippujen hinnoista, faktuaalisesti en ole väittänyt yhtäkään lukua. Itse asiassa aloitin ensimmäisen raha-osion tekstillä: “Hypoteettinen lasku taloudellisesti voisi esimerkiksi olla Atlaksen puolivälierät”

   Tämä ei ollut talousanalyysi tai rahapuoleen vakavasti suunnattu. Tämä oli suunnattu tarkastukseen, ilmoitettuihin katsojamääriin, ja vertailu miesten sekä naisten sarjojen väliin. Nuo rahamaininnat tekstissä ovat siellä vain herättelemässä ajatuksia miten monesta pienestä purosta saattaa tulla suurempi summa. Aina ei tarvitse suunnata kaikki analyysit vakavasti rahalliseen puoleen. Päinvastoin halusin tällä herätellä ajatuksia siitä että naiset eivät enään ole selkeästi huonomassa tilassa mitä tulee jatkosarjoja, vaan sielläkin käy paljon porukkaa. Sekä sen että viitaten aikaisempaan blogikirjoitukseen, olisi mielestäni moni seura voinut aloittaa kampanjoinnin ja mainostamisen aikaisemmin, ja tapahtumiin pitäisi tulla enemmän sisältöä, kun että tullaan hallilla, katsotaan ottelu ja lähdetään heti kotiin, jopa välillä ennenkuin summeri on soinut.

   Esim Dicken miesten otteluissa on yli yhden loppuun myydyn hallin kapasiteetin verran katsojia käymättä, joka on aika paljon. Eli jos Pirkkolassa on 500 istumapaikkaa, ja mikäli hallit olisivat myyty loppuun olisi halliin mahtunut nykyisten lukujen LISÄKSI vielä 743 henkilöä. Joten tässä herättelin ajatusta, että mitä JOS nämä kaikki olisivat olleet maksavia henkilöitä, ja JOS hinta olisi esimerkiksi ollut 10€, olisi näistä henkilöistä kertynyt 7 430€ kassaan. Ja tällöin puhutaan vain 500 henkilön hallista.

 2. Timo Lehtinen

  Tässä Atlas Sport Median kuvaamien ja striimaamien naisten finaalien katselumäärät YouTubessa. Luvut sisältävät sekä varsinaista suoratoistoa seuranneet että ottelutallenteen 11.5.2015 mennessä jälkikäteen katsoneet.

  1. finaali 935
  2. finaali 790
  3. finaali 916
  4. finaali 1446
  5. finaali 1780

  Suoratoiston osuus noin puolet katselumäärästä. Miesten finaaleilla YLE TV 2:lla saattaa olla pikkasen isommat luvut…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.