Vauvan huuto-itku (koliikki?)

Kun oma vauva huutaa ja itkee pitkiä aikoja illalla/öisin on monen vanhemman hermot kireellä, ja ne helpoimmatkin niksit unohtuvat. Tässä oman kokemukseni avaus joka toivottavasti auttaa jotakuta muuta.

Meillä on siis lapsia 3 kappaletta. Esikoinen joka syntyi vuonna 2012 oli äänekäs jo aikaisin omalla ajanlaskulla. Uusina vanhempina ihmettelimme, pähkäilimme ja tuskastuimme kun emme saaneet omaa tytärtä rauhoittumaan. Kaikki hoki mantraa, “kyllä oman lapsen tuntee ja tietää mikä on”, mutta itse kyseenalaistaisin sen, varsinkin ensivanhempia. Uutena vanhempana, jos ei ole kokemusta omasta lähipiiristä kaikki on niin hämmentävää että ei sitä tiedä mitä tehdä.

Saimme kuitenkin silloisesta Matinkylän neuvolasta hyviä neuvoja ja yhdessä neuvolatädin kanssa saimmekin huutamiselle selityksen, tyttärellämme oli koliikki. Tällöin olimme jo useita viikkoja olleet epätoivon partaalla kun emme tienneet mikä on ja mitä tehdä. Pelkästään tieto mikä hänellä on helpotti tuskaa. Tällöin pystyimme jo alkaa selvittelyt siitä mitä nyt pitäisi tai voisi tehdä.

Viime vuonna meille syntyi identtiset tyttökaksoset keskosina. Tämä keskosuus hoidettiin Jorvilla ja kun saimme tytöt kotiin alkoi pikku hiljaa ilmestyä samaa huutamista kun mitä olimme aikaisemmin jo kokeneet. Tällä kertaa kokemuksen viisastuneena osasimme tulkita huutoa ja olemmekin päätyneet valitettavasti samaan lopputulokseen, heilläkin on koliikki. Olihan tämä meille vahemmille aikamoinen shokki. Miten onkaan mahdollista että jos 10-30% kaikista vauvoista ilmenee koliikki, että meillä on niin käsittämättömän huono tuuri että meillä sitten kaikilla kolmella on tämä sama vitsaus?

Googlettamalla löytää tästä aiheesta aika paljon kirjoituksia mutta tiivistän tässä vähän tietoja eri lähteistä. (lähteitä löytyvät tekstin seasta sekä kirjoituksen lopussa)

Mikä koliikki on?

“Koliikilla tarkoitetaan imeväisen säännöllisesti ja tiheään toistuvia kipuitkukohtauksia, joille ei ole osoitettavissa selkeää syytä.”

Koliikki ilmenee yleensä imettävän lapsen ollessa 2-4 viikkoa ja loppuu yleensä 3-4kk iässä itsestään. Huomioikaa alleviivatut “yleensä”.

Meillä koliikki esikoisen kanssa oli sitä että kutakuin tasan 21:00 alkoi ininä, itku, huutaminen ja rääkyminen. Tyttäremme oli niin lojaali tähän kellon aikaa että emme tarvinneet katsoa kelloa, tiesimme sen olevan juuri 21 kun se alkoi. Tämän äänekkään oireen lisäksi ainakin meillä on kaikilla kolmella lapsella ollut todella rajua jäykistymistä niin että he vetävät itsensä aivan siltaan taaksepäin, koko keho jännittyy viulinkieleksi, sekä jatkuvaksi vääntelyksi.

Mitään selvää syytä koliikille ei ole todettu, mutta se yleisin syy/arvaus on vatsa- ja suolistovaivat. On myös arveltu että se johtuu keskushermoston kypsymättömyydellä. Lohduttava tekijä on se että lapsi ei saa pysyviä vammoja koliikista.

Miten koliikkia voi diagnisoida?

“Vauvalla on koliikki, jos hän itkee yli kolme tuntia vuorokaudessa yli kolmena päivänä viikossa yli kolmen viikon ajan, eikä vauvalla todeta muuta itkua selittävää sairautta.”

Meillä siis esikoinen aloitti 21 aikaan, ja rauhoittui niin paljon että nukahti 02:00-04:00 välillä. Lisäksi oli aikaisemmin mainitut jäykistely, vääntelehtimen ja itku-huuto. Kaksosten kanssa alkuaika ei ole yhtä orjallisen tarkka. Kaksoset alkaa yleensä 21:30~23:00 välillä. Muuten oireilu on samanlaista. Se joka tosin on eri esikoiseen verrattuna että näiden kahden seuraavan koliikki tuntuisi olevan hieman kevyempää versiota, koska he saattavat rauhoittua ja nukkua lyhyitä hetkiä välillä, mutta se alkaa jälleen jossain vaiheessa.

Voiko koliikkia hoitaa, onko olemassa lääkettä?

Valitettavasti, ei!

Mitään helppoa ratkaisua ei ole, kuten joku lääke joka korjaisi asian. Ratkaisuja ja syitä voi olla useita, esimerkiksi äidin ruokavalio saattaa sisältää sellaista joka maidon kautta aiheuttaa vatsavaivoja. Näitä voivat olla vahvasti maustetut ruuat, suklaa, maitotuotteet, kahvi(kofeiini).

Meillä koliikkia ollaan yritetty lievittää usein eri keinoin.

Sylissä kanniskelu, keinuttaminen, kevyttä pompottamista keinutuksen yhteydessä

Vauvaa voi kantaa niin monella tavalla että en lähde sitä avaamaan sen enempää, mutta tärkeintä tässä on vaihdella asentoa, muistaa oma jaksaminen sekä yritys välttää niska ja hartiakipuja ja jumituksia. Tässä oiva ohje tähän.

Apuvälineitä löytyy myös lukemattomia, joista meillä ollaan kokeiltu kantoliinaa ja aikaisemmin mainittu syli.

Ja kun haluaa löytää positiivisen puolen tästä, niin ainakin lihakset saavat hyvän harjoituksen kun vauvaa kantaa useita tunteja. Ei tarvitse erikseen sitten lähteä kuntosalille nostamaan rautaa. Kun kantaa vauvaa joka voi olla 2,5kg –> useita tunteja. 😉

Tutti

Tämä voi olla haasteellista kun vauva huutaa ja itkee, harva pystyy huutamaan suu täysin auki ja samalla pitää tutin suussa. Mutta sitä tuttia kannattaa kantaa mukana ja tarjota, koska hetkellisesti se saattaa tuoda helpotusta ja rauhoittumista. Jotta tutti pysyy mukana helpommin voi hyvin ostaa hihnan joka kiinnitetään tuttiin ja vaikka bodyyn. 2015-02-13 00.21.57 Tällöin se roikku itsestään mukana eikä sitä tarvitse pitää kädessä/taskussa.

Röytäilemällä

Niinkuin aikasemmin kirjoittamani kantamisella tähän on olemassa lukemattomia tapoja. Yleisin taitaa kuitenkin olla kun vauvan nostaa hartialle. Mutta myös istuma-asento omalle reidelle on ainakin meillä ollut ihan hyvä. Silloin lapsi on pystysuorassa asennossa, ja kun jalka pompottaa, pomppii lapsi siinä samalla joilloin sitä jatkuvaa raskasta tekemistä saa jaettua muualle kuin väsyneille käsivarsille. Tässä on kuitenkin muistettava tukea vauvan pää hyvin kaikkiin suuntiin.

Vinkkinä tähän se että pidä jotain pyyhettä/harsoa valmiina, koska vauvan röyhtäilyn yhteydessä saattaa hän myös hieman oksennella/pulpauttaa, jolloin se ei ole matolla/housuillasi tai paidalla. Säästyy edes vähän pestävää likavaatetta.

Vatsahieronta ja jumppa

Vatsahieronnalla ja jalkajumpalla saa hyvin ilmakuplia liikkumaan pienokaisen vatsassa ja suolistossa. Aivan suoraan en löytänyt mitään spesifistä vatsahieronta opasta etsiessä verkosta mutta hyvä hieronta opas sentään löytyi. Jalkajumpalla tarkoitan että jalkoja ja alavatsaa tekemällä pyöräilyliikettä vauvan jaloilla, pyörittäen ympyrää lonkilla sekä jalkojen samanaikaista ja/tai vuorotellen suoristamalla sekä sikiöasentoon vatsaa vasten.

Kapalointi

On muistettava että vauva on vatsassa tottunut ahtaaseen tilaan jolloin hän on käpertynyt kasaan. Kun hän syntyy voi SUURI maailma olla hämmentävä ja pelottava. Tähän paniikkiin kapalointi auttaa ja varsinkin silloin kun/jos vauvasi kärsii koliikista. Mikäli hän ei ole kapaloinnissa kädet heiluu sinne tänne holtittomasti ja hän etsii jotain mistä ottaa kiinni ja mihin turvautua.

Kapaloinnilla pystyy myös helpottamaan sitä jatkuvaa tuttijumppaa kun se ei tahdo pysyä suussa. Varmasti monta terveysalan ihminen saa slaagin kun tämän seuraavan lukee, mutta tässä onkin käytettävä maalaisjärkeä ja varovaisuutta. Minä olen tehnyt kapalon niin että käytettävä kangas osiltaa peittää alakasvon/suun niin että tutti ei tipu heti suusta, vaan se toimii ikäänkuin “stopperina”. Kuva joka näkyy tässä vieressä punainen ympyrä edustaa tuttia, ja katkoviivat miten olen käärinyt kankaan jolloin tutti jää kapalon sisälle ja kun se on tarpeeksi tiukasti vetänyt niin se pitää tuttia suussa vaikka vauva ei sitä aktiivisesti ime. kapalointi

Mikäli vauva haluaa sen tutin sylkeä pois he kyllä siinä onnistuvat. Ja harvoin se hienosti ja tiukasti tehty kapalo pysyy pitkiä aikoja, kyllä se siitä lähtee löystymään pikku hiljaa vauvan vääntelehtiessä. Ja huomioitavaa on tässähän on oltava vanhempi aina vieressä ja seurattava että hengitystiet eivät peity. Tässä minun kapaloinnissa kangas myös tulee osittain vauvan pään reunoille jolloin se maailma ei tunnu niin järkyttävän suurelta ja vauva rauhoituu siitäkin.

Kuvanmukaisesti “pakattuna” meidän tytär viihtyi ja rauhoittui jopa tunniksi tänään.

2015-02-13 00.55.36

Vyöhyketerapia

Vyöhyketerapia on myös oireita lieventävä tai joissaikin tapauksissa hoitava hoito. Mekin olemme kokeilleet sitä kaikkiin lapsiin, vaikkakin se ei esikoisella auttanut. Tämä menee otsikon alle “kaikki keinot käytettävä olon helpottamiseksi” vaikka ne hoidot eivät olekkaan aivan halvimmasta päästä. Itse olemme käyneet tuttavan suosittelemassa paikassa nimeltä Fysio Ninja. Siellä Ebe on tehnyt taikoja ja vaikka ei kestävää apua ole meidän muksuille ole tullut niin he ovat kuitenkin nauttineet hoidoista sillä hetkellä kun saavat ja selkeästi saaneet rauhoitusta. Hoidon aikan kuitenkin koliikki oireet voivat jopa pahentua hetkellisesti mutta se on täysin normaalia.

Tätäkin on tullut kokeiltua koska tuttavillamme se on auttanut joten usko mahdollisuuteen riittää kokeilemaan.

D-vitamiini

Näitähän annetaan kaikille vauvoille ja nämä voivat olla helpottavia tai pahentavia versioita. Sainkin “Markukselta” kommenttia tähän asiaan joten päätin lisätä senkin tänne listalle. Kommentoija vinkkasi että voi vaihtaa vesipohjaiseen, mutta meillä oli eskoisen kanssa tässä juuri käänteinen vaikutus. Vaihdoimme tavallisesta juuri Markuksen vihjaamaan Jekovitiin ja se oli meidän kohdalla vikatikki. Jekovit aiheutti huudon tuplaantumisen, ja kun palasimme käyttämään D-vitamiini valmistetta joka sisältää Rela-maitohappobakteereita tilanne rauhoittui. Kolmas vaihtoehto on vielä Gefilus D-vitamiineja. Tässäkin kultainen sääntö on niinkuin monessa muussa asiassa että kokeilemalla löytää sen parhaimman vaihtoehdon.

Sitter/keinu (Lisätty 16.2.2015)

Hyväksi todettu on myös erillaiset sitterit tai keinut jotka pitävät vauvan liikkeessä. Itsellämme ei ollut tällaista esikoisen kanssa mutta hankittiin nyt kaksosten myötä ja arkea helpottava tämäkin vaihtoehto on, varsinkin silloin kun omat kädet väsyvät kanniskeluun tai lapsia on useampia kuten meillä. Hankimme meidän laitteen Huuto.net:stä käytettynä ja hyvin on toiminut. Kun tällaisen hankkii on hyvä ottaa huomioon seuraavat yksityiskohdat:

  • Saako selkänojan säädetty eri asentoihin. (Tämäkin vaihtelee päivittäin, välillä vauvan oloa helpottaa makuuasento, välillä istuma-asento)
  • Keinunnan pituus. (Meidän laitteessa pystyi keunutuksen asettaa 5, 10 tai 15:toista minuuttiin. Se aiheuttaa sen että joutuu jatkuvasti käydä keinulla laittamassa lisää aikaa mikäli huutojakso ole loppunut)
  • Keinunta vs. hypytys. (Meidän laite keinuttaa vain, mutta siinä on olemassa 5 eri vaihtoehtoa, mutta jotkut lapset eivät pelkästä keinutuksesta saa tarpeeksi joten “hypytys/tärinä” voivat olla hyviä ominaisuuksia.)
  • Virtalähde. (Meidän keinussa ei ole muuta vaihtoehtoa kuin patteri, mutta tässä olisi hyvä olla myös verkkovirta käytettävissä.)
  • Meluntekijä. (Meidän keinussa on valittavissa kahdesta eri äänestä sekä kolmesta lastenlaulusta. Nämä lastenlaulut ovat laadultaa todella huonoja ja englanniksi. Mutta se joka pelastaa laitteen on että siihen voi liittää ulkoisen soittimen AUX-liittimen kautta. Joten olen soittanut puhelimestani rauhoittavia ääniä, ja kaiuttimet ovat ihan tarpeeksi hyvät toistamaan jopa tavallista musiikkia, kunhan volyymiä ei säädä liian kovalle)

Tässä vielä linkki meidän laitteeseen, joka nyt tosin pysyy käytettävissä niinkauan kuin sitä vielä myydään, joten jos linkki ei toimi on se luultavasti poistunut markkinoilta.

“Ärsykeäänet” (lisätty 16.2.2015)

Moni on huomannut että valuva vesi on sellainen ääni joka myös voi auttaa pahimpaan huutoon. Nyt tosin on se seikka että kuka haluaa valuttaa suihku/kraanavettä useita tunteja? Tähän on onneksi olemassa vaikka minkälaisia ääniraitoja verkosta, esim Youtubesta löysin 11h pitkän kappaleen jos haluaa todella pitkäkestoisen session. Tosin, tässä on hyvä huomata että vanhemmille tämä saattaa aiheuttaa liveilmiöitä, itselläni ainakin tuli jatkuvasti vessahätä kun kuunteli sitä lorinaa. 😀

Tänään kuulin myös sellaisesta vaihtoehdosta kuin pölynimurin ääni. Eipä olisi tullut mieleen ja voisihan sitä kokeillakin, vaikka mitähän naapurit tykkää jos useita tunteja “huudahtaa”, joten kyllä se varmasti kannattaa tehdä päiväsaikaa.

Ostettavia tuotteita

On olemassa tuote nimeltä Cuplaton joka vähentää ilmakuplia ja moni on saanutkin tästä apua. Itsemme emme esikoisen kanssa kokeneet sen auttavan vaikka kokeilimme, mutta ehdottomasti kokeilun arvoinen tuote.

On myös olemassa niin kutsuttuja anti-koliikki tuttipulloja. Näitä meillä ei ole ollut käytössä, mutta olen kuullut että joissakin tapauksissa nämä ovat olleet suuri apu koliikin hoidossa.

Lopputiivistys ja tuen osoittaminen

Kaikille tämän kirjoituksen lukijoille joilla on tai epäilevät että vauvoillaan on koliikkia, niin haluan vielä lohduttaa että tiedän mitä olette kokemassa. Koliikkiaika on raskas, turhauttava, raivostuttava ja se tuntuu olevan loputon. Meillä on vankka usko siihen että meidän kaksoset pääsevät koliikista n. 3kk kohdalla. Meillä on kokemus joka kertoo että siitä selviää.

Joten malttia ja jaksamista kaikille, ja tärkein on oma rauhallisuus. Vaikka lapsi anovasti katsoo syvälle silmiisi sanattomasti sanoen; “auta, tee jotain!” niin tämä on vain hetkellistä ja pysyviä vammoja ei tästä jää.

Lisäkseen haluan myös muistuttaa että mikäli teillä on koliikki vauva niin pyytäkää apua, käyttäkää niitä tukiverkostoja mitä löytyy, oli se sitten oma suku, kaverit, neuvola tai muu sosiaalipalvelut. Mannerheimin lastensuojeluliitolta saa esimerkiksi apua lastenhoitoon jolloin itse voi mennä nukkumaan.

Itse päätin aikoinaan esikoisen jälkeen että tarkoitti se sitten sen että minulle ei ole ruokaa itselleni pöydälle, niin olen valmis ostamaan mitä tahansa joka helpottaa lapsen olemista jos joudun samaan tilanteeseen. Näin toisella kierroksella mm ostimme itsestään heiluvan sitterin/keinun kotiin. Varsinkin kun meillä on kaksi lasta se helpottaa huomattavasti että laittaa toisen tiukkaan kapaloon, ja asettaa hänet keinuun, jolloin jatkuva liike rauhoittaa häntä ja tällä olenkin saanut kädet vapautettu hoitamaan toista samaan aikaan.

Koittakaa myös saada nukuttua aina silloin kun vain on mahdollista, oli se sitten vartti silloin, tai vartti tällöin niin se auttaa jaksamaan, ja mikäli perheessä on kaksi aikuista niin vaikka on kuinka väsynyt tahansa, niin yrittäkää tukea ja tsempata sitä toista.

Jaksamista kaikille!

Linkit vielä listattuna:

3 thoughts on “Vauvan huuto-itku (koliikki?)

  1. Markus

    Moi. Lisään viel, että joillekin voi kokeilla Cuplatonin sijasta Disflatylia oireiden helpottamiseen. Vatsakramppeja voi myös aiheuttaa d-vitamiinin aloitus ja joskus myös vitamiinin vaihto vesiliukoiseen (jekovit) voi tuoda helpotusta.

    Hyvä kirjoitus!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.