Harrastusta 2v tytölle

Meillä on 2v esikoistytär jolla on energiaa pienen kylän verran. Olisi kiva saada tätä energiaa purettua johonkin jatkuvaan tekemiseen, eikä vain kertaluontoisena HopLop tai Huimalan kaltaiseen paikkaan. Käsipallo ihmisenä selvitin meidän lähtökohdalta mitä PK-seudun käsipallot esittelee itsensä.

Lähdin tekemään pientä tunnustelua mitä eri käsipalloseurat tarjoavat, ja lähdin liikkeelle puhtaasti internetin kautta. Näin jotta saisin testattua hieman miten kotisivut tarjoavat tietoa henkilölle lajiin tai seuraan joka ei ole tuttu aikaisemmalta. En ota tässä kirjoituksessa kantaa siihen mitä tietoja minulla on valmiiksi kuultuna vaan kuvittelen että olen lajille täysi untuvikko.

Koska asumme Espoossa niin katson mitä täältä meidän suunnasta löytyy, koska en rupea ajamaan 190km Tampereelle, koska se ei ole realistista harrastusajoa. Käytän tässä kirjoituksessa arvostelutaulukkoa 0-5 jossa 0 on olematon/täysin turha ja 5 joka on todella hyvä.

atlas Atlas

Kun sivustolle saapuu löytyy sivulinkeistä hienosti otsikko “Uudet pelaajat”. Tämän linkin kun avaa niin pääikkunaan aukeaa kuva, miksi kuva? Alkuteksti ainakin minun koneellani erittän pienellä fontilla, ja sitten pääteksti isommalla. Tässä ratkaisussa löydän ongelmia. Mikäli sivu/kuva ei avaudu heti (niinkuin minulla, jouduin päivittämään sivun 3 krt ennenkuin kuva aukesi oikein) niin se ei ole helppolukuinen. Teksti ei ole jäsennelty vaan alkuteksti sisältää lyhyeen esittelyn käsipallosta, seuran ja harrastusmahdollisuus nuorille yhdessä sekaryppäässä. Tekstissä mainitaan käsipalloleikkikoulu, mutta siihen ei palata millään tavalla enään.

Käsipallokoulusta löytyy kyllä sitten isommalla fontilla harjoitusajat sekä kustannus tieto. Missään ei mainita yhteystiedoista, tai mistä ne löytää. Jos olisin vanhempi joka vain selaa useita lajeja ja seurojen sivuja haluaisin tiedot heti, eikä niin että joudun etsimään sivustolta yhteystiedot linkin Seuran takaa. Yhteyden ottaminen lisäkysymysten varten pitäisi olla niin helppoa kuin mahdollista, jopa suora yhteydenottolomake olisi tällä sivulla olisi hyvä. Hyvää oli ainakin se että kustannukset löytyvät tältä sivu…kuvasta heti.

Asioita joita tässä pitäisi minun näkemykseni korjata:

 • Teksti pitäisi korjata niin että se on tavallinen internetsivu, eikä mikään kuva. Tällöin sivun toiminnallisuus olisi varmempi.
 • Sivu pitäisi sisältää sisällysluettelo jolloin voisi suoraan siirtyä haluamalleen aihealueelle. Sisällysluettelo sisältäisi esimerkiksi; Lyhyt lajiesittely, lyhyt seuraesittely, käsipalloleikkikoulu (2-5v) info, käsipallokoulu (6-8v) info ja yhteystiedot.

Arvosana: 2

grifk Grankulla IFK

Esimerkillistä! Kun seuran sivun avaa on heti ensimmäisenä pääikkunassa tietoa siitä että pallokoulu alkavat 10.1.2015 ja heti seuraavana yhteystieto. Tämän jälkeen selkein väliotsikoin tietoa eri ryhmistä, milloin harjoitukset ovat ja linkki tietoon missä harjoitukset on. Ainoa minkä lisäisin olisin joko suoraan siihen kirjoitettu auki tai linkki sivuun missä saisi tietoa paljonko harrastus maksaa.

Jokaisesta harjoituspaikasta löytyy oma sivu joka sisältää osoitetiedot ja linkin karttaan, säännöt ja aukioloajat.

Arvosana: 4,5

dicken Dicken

Kun saavun Dickenin sivuille on minulla oltava ruotsinkielen osaamista, koska kaikki valikot ovat ruotsiksi ja aloitussivulla ei ole mitään linkkiä uudelle mahdolliselle harrastajalle. Toinen mietinnän arvoinen asia on että valikossa listattuna tulee ensimmäisenä “Bollskolan” ja vasta seuraavana “Börja spela”. Joten jos olisin hyvin rajallinen ruotsinkielen osaaminen niin “Bollskolan” osuisi ensimmäisenä silmään. Tällöin minut ohjataan sivulle jossa on tietoa harjoitusajoista, minkä ikäiselle tämä on suunnattu ja keneen olla yhteydessä, mikä on hyvä.

Mikäli olisin ruotsinkielen taitaja olisi tuo “Börja spela” linkki ensimmäinen valinta, ja tällä sivulla olisi mielestäni korjattavaa. Sivulla on kyllä hienosti avattu seuraa ja sen tekemistä, mutta ei mitään itse siitä aloittamisesta tai siihen liittyvästä. Vasta kun kaiken tekstin on lukenut läpi, jota siis on paljon, kokonaiset 5 kappaletta, 356 sanaa ja 2010 kirjainta, löytää linkkejä näille pallokoulu sivuille. Ei tämä tekstimäärä välttämättä kuulosta paljolta, mutta jos olen lajin untuvikko joka vain selailee verkkoa hakiessa vaihtoehtoja, eikä vain käsipallosta vaan muista lajeista myös niin tuon määrän tekstin läpiluettavaksi jotta löytää linkit eteenpäin tuntuu vähän tyhmältä. En usko että koko seuran tekeminen ja toiminnallisuus ja muut asiat kiinnostavat ensimmäisenä. Tämä tieto tulee hyvänä sitten kun olen saanut aloittamistiedot ja halua tutustua seuraan ja sen tekemiseen.

Myös itse kirjoitusen viimeisessä kappaleessa löytyy mielestäni … sekavaa tekstiä. Vai mitä mieltä olette seuraavasta:

“Dickenin juniorijoukkueet toivovat kaikkiin ikäluokkiin uusia pelaajia. Kaikki ovat tervetulleita mukaan toimintaan. Nuorin ikäluokka tällä kaudella on vuonna -07 syntyneet pojat ja tytöt. Lisäksi seuralla on -08 ja -09 syntyneile pojille ja tytöille suunnattu pallokoulu. Pienimmät juniorit harjoittelevat Eterahallissa Lauttasaaressa osoitteessa Haahkapolku 3. Juniorijoukkueet harjoittelevat myös Ruskeasuolla, Munkkiniemessä ja Meilahdessa. Edustusjoukkueet harjoittelevat ja pelaavaat otteluita Pirkkolassa.”

Ensi kirjoitetaan että kaikki ovat tervetulleita, ja nuorin ikäluokka on -07 syntyneet. Heti perään jatketaan kuitenkin että -08/-09 syntyneille on pallokoulu. Eivätkö he siis ole mikään ikäluokka?
Toisekseen, tässä ei mainita mitään junioreista-sanalla mitään, mutta sitten kyllä kerrotaan että juniorit harjoittelevat Eterahallissa, eli ovatko tässä siis -08/-09 syntyneet junioreita vai ei. Tämän sekavuuden ymmärtää jos osaa ruotsia ja lukee ruotsinkielisen vastaavan kappaleen:

“Dickens juniorlag tar gärna emot nya spelare i alla åldrar och alla är välkomna med i verksamheten. Den yngsta åldersklassen denna säsong är -07 födda flickor och pojkar. Därtill har föreningen en bollskola för -08 och -09 födda flickor och pojkar. Våra minsta juniorer tränar i Eterahallen på Drumsö i den gamla Arcada -byggnaden på Ådstigen 3. Juniorlagen tränar även i Brunakärr, Mejlans och Munksnäs. Seniorlagen tränar och spelar i Britas.”

Tässä ruotsinkielisessä tekstissä mainitaan että nuorin juniori ikäluokka on -07 syntyneet, ja jälleen jatketaan että pallokoulu on tarkoitettu -08/-09. Maininta että juniorit harjoittelevat Eterahallissa. Tarkoittaako tämä siis jälleen vain nuorin, eli pallokoululaiset harjoittelevat Eterahallissa, vaiko että -07 syntyneet juniorit Eterahallissa, ja pallokoulusta ei ole mitään tietoa.

Tämä ihmettelyni on sekavaa, mutta kakskieliset ymmärtävät sekavuuden paremmin. Kysymykset siis on, eikä -08/-09 ole junioreita? Kummat harjoittelevat missä, vai molemmat samassa? Jos ensin sanotaan että nuorin ikäluokka on -07, niin miksi sitten kuitenkin on olemassa -08/-09 syntyneitä?

Myös se ihmetyttää että kun selailee Dickenin sivustoa niin pallokoulusivuista löytyy eri versioita. “Börja spela”-otsikon sivulta löytyy linkki joka vie seuraavaan sivuun, missä ei ole kuvaa:

“Bollskolan säsongen 2013-2014
för 2007/2008 födda flickor och pojkar
Träningar:
Lördagar: 10:00 – 11:00  Eterahallen, Drumsö (gamla Acada, Ådstigen 3)
Kontaktpersoner:
Ina Johanson-Nystén, ina.johanson at kolumbus.fi eller Anna Airava, anna.airava at hankensse.fi
P.S. Ta med shorts, t-shirt, inneskor och vattenflaska.”

Mutta jos menee valikoiden kautta suoraan pallokoulu sivuille sisältää sivu seuraavat tiedot:

Bollskolan säsongen 2014-2015

bollskola2013-2014-2

för 2008/2009 födda flickor och pojkar

Träningar:
Lördagar: 10:00 – 11:00  Eterahallen, Drumsö (gamla Arcada, Ådstigen 3)

Tränare:
Ina Johanson-Nystén och Janne Sundström

Kontaktpersoner:
Ina Johanson-Nystén, ina.johanson(at)seb.fi

Observera dessa datum:
lö 22.11. ingen Bollskola
lö 6.12. ingen Bollskola

Sista Bollskolan för i år är lö 20.12.2014
Vi fortsätter sen igen efter julpausen lö 17.1.2015″

Toisin sanoen, jos menee “Börja spela” sivun kautta on tieto vanhentunutta, mutta jos menee suoraan pallokoulun sivuille on tieto ajantasainen.

Arvosana: 2,5

hifk HIFK

HIFK:lla on mielestäni hyvin järjestetty se että kun juniorisivulle saapuu on heti ensimmäinen uutinen jossa ilmoitetaan että uusia harrastajia haetaan. Tämä linkki vie sivulle josta löytää lisätietoja ja linkkejä sekä lyhyt esittelyteksti. Hieman sivua mielestäni kuitenkin tulisi tarkistaa ja päivittää, koska olen mielestäni kuullut että Markus Thomén ei enään ole juniorivastaava. Vaikka kyllä Make ohjaisi kysyjän oikeaan paikkaan jos joku häneen olisi yhteydessä. Ei kuitenkaan ole parasta mainosta seuralle jos ei tätä saada päivitettyä kuntoon.

Lyhyt ja ytimekäs, vaikkakin päivitettävää löytyy.

Arvosana: 4

logo-spartaSparta

Spartalla on toimintaa tyttöjen ja naisten puolella, sekä yksi Oldboys ryhmä miesten puolella. Joukkueet löytyvät linkeistä heti etusivulta jossa on myös “Käsiskoulu”. Tämä linkki vie sivulle joka on lyhyt ja ytimekäs ja yhdessä asiassa Sparta on osunut naulan kantaan, mitä mikä muu seura ei kerro heti kättelyssä, eli: “…vaikka vain kokeilemaan, olisiko käsipallo se sinun juttusi..”

Tätä kirjoittaessa tämä tuli varhaisessa vaiheessa jo mieleen että kukaan ei ole ymmärtänyt (poislukien nyt Sparta) mainita heti alkuun, että aina on tervetullut kokeilemaan. Tästä suuri plussa Spartalle.

Ainoa ehkä korjattava asia voisi olla että mikäli harrastusta haluaa kunnolla aloittaa/jatkaa kokeilun jälkeen niin kausimaksu on XX €. Koska kulut ovat kuitenkin asia joka melkein kaikkia vanhempia kiinnostaa.

Sparta on myös liittänyt tähän käsipallokoulun sivulle liitetiedoston joka on Sparta IF Opas nuoren käsipalloilijan vanhemmalle.pdf. Latasin ja luin tuon oppaan ja se on mainio, selkeät otsikot ja paljon sisältöä, juuri sellainen joka tulisi olla kaikilla käytössä.

Arvosana: 5-

HC Kiffen

Kiffen jolla on junioritoimintaa mutta omaa hyvät nettisivut jossa nopeasti löytää linkin “Pallokoulu (2006-)”. Tämä vie sivulle jonka voisi toivoa hieman rikkaammaksi sisällöltään. Sivu omaa kaksi ISOA kuvaa(kuvat ovat hyviä, siitä plus) jotka hieman rikkoo koko sivun olemusta. Itse teksti on ainakin minun mielestäni liiankin lyhyt. Sivulle pitäisi saada hieman lisää tietoa, mutta plussana se että yhteystiedot löytyvät, kunhan sivua selaa alaspäin.

Arvosana: 3+

logo-kyif KyIF

Vaikka Kirkkonummi ehkä on mielestäni hieman liian kaukana meistä niin katsoin heidänkin sivut ja ne ovat ovat täysin asialliset. Kustannus ilmoitetaan ja päivämäärät milloin pallokoulua järjestetään tulee ilmi, mutta ei mihin aikaan ja missä harjoitukset ovat, joten sen lisäsisin. Uudet pelaajat ohjataan olemaan yhteydessä joukkueenjohtajaan joka on ihan ok, silloin joukkueenjohtaja voi kertoa lisätietoja ja näin vaikka varata lisävalmentajan paikalla kun uusi tulee jotta hänet otetaan hyvin vastaan, jotta ei uusi lapsi heitetä suoraan tekemiseen mukaan ja on täysin kuutamolla.

Arvosana: 4-

Summa sumarum:

Eli mikä on minun mielestä sivu joka toimii. Näkisin että seuran sivulla on oltavat seuraavat elementit:

 1. Lyhyt esittely lajista
 2. Tietoa missä voi harrastaa
 3. Tietoa milloin voi harrastaa
 4. Tietoa paljon harrastus maksaa (ja tähän sisältää tieto että kokeilemaan saa tulla ilmaiseksi)
 5. Yhteystiedot
 6. Linkit tai lyhyt esittely seurasta

Lisäksi sivuja voisi elävöittää seuraavilla:

 • Valmentajan esittely kuvan kera
 • Kuvia lajista
 • Video lajista
 • Sääntöjen perustietoja

Tämän lisäksi sivun on oltava helposti löydettävä heti etusivulla ja varmasti aina toimiva. Ensivaikutelma seurasta ja lajista tulee heti kun sivulle sapuu.

Tämän tarkastelun jälkeen jäi vielä avoimeksi meidän perheelle minne me Amelien viemme, koska meillä on vielä tarkistamatta muiden lajien tarjontaa ja hintoja. Esimerkkinä meillä on vielä voimisteluseurat, uintiseurat ja mitähän muuta nyt vielä keksimme. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.