Seuratoiminta online

Käsipallokausi 2014-2015 on käynnistynyt ja elämäntilanteen takia en pääse katsomaan niin paljon pelejä kun toivoisin. Tämä aiheuttaa sen että infoa haen verkon puolelta ja samalla päätin tarkastaa mikä se verkkonäkyvyyden tila on tällä hetkellä.

Eri ihmiset, eri joukkueet ja eri seuroilla on omat mielipiteet siitä mikä on sopivaa, mikä on tarpeellinen ja mikä olisi hyvä kun puhutaan verkkonäkyvyydestä. Halutaan nostaa esille eri asioita ja halutaan näkyä eri tavalla, se on luonnollista, mutta mikä on seuran edunmukaista ja mikä on yksittäisen joukkueen halu?

Hienoa tänä päivänä on nähdä että nettisivuja löytyy suuri määrä, ja että ne löytyvät koottuna käsipalloliiton linkki sivulla. On myös ilo nähdä että moni ei vain pystytä sivua siitä mistä rima on matalin vaan moni on satsannut ulkonäköön, varsinkin nostaisin esille Katajannokan Haukat jotka ovat uskaltaneet lähteä rohkealle linjalle, Riihimäen Dynamon sekä HIFK:n.

Se joka kuitenkin on mielenkiintoista on miten hajautettu useilla on näkyvyydet. Onko seurat ajatelleet online näkyvyyden prosessia tai linjausta? Mikä kanava on ns ensisijainen, tai “master feed”. Onko liian moni kanava hyväksi vai haitaksi?

Helposti saa kanavamäärää laajennettu, kun avaa Facebook(FB), Twitter, Instagram(Insta) ja Google+(G+) tilit, siihen lisäksi blogi ja miksi ei vielä joku muu, koska onhan niitä pitkä lista. Suurin uhka siihen että on liikaa kanavia voi olla siinä vaiheessa kun/jos ei tätä PR-toimintaa hajauteta, vaan kaikki päivittäminen ja aktiivisena pitämiseen on vain yhdellä tai kahdella henkilöllä.

Asia joka myös on monella seuralla hakusessa, tai siltä vaikuttaa on eri kanavien käyttäminen eri tarkoitukseen tai siihen oikeaan tarkoitukseen. Kuuluuko jokaisen asian oltava kaikilla kanavilla vai onko eri kanaville omat tarkoituksensa?

Kun hajautetuista tapauksista puhutaan nousee yksi nopeasti mieleeni joka ei ole aivan looginen omasta mielestäni, ja se on SIFsif

Heidän nettisivut löytyvät osoitteesta http://sjundeaif.sporttisaitti.com/kasipallo-handboll/. Sivut ovat hyvin pelkistetyt, mikä itsessään ei ole huono asia, mutta tässä tapauksessa ne ovat viety liian pitkälle. Uutiset löytyvät vasta joukkueiden omilta sivuilta ja joukkueilla on erittäin hajanainen käytäntö. SIF Naisten joukkueella on oma blogi (joka päivittyy hyvin harvoin, onko edes tarkoitettu ylläpidettäväksi?), Instagram tili, avoin Facebook ryhmä, Facebook sivu, Twitter tili(@SIFLadies) sekä vielä Google+ tili. Onko tämä liikaa?

Vertailuna että SIF miehillä ei ole omaa sivua tai ryhmää, vaan käyttää seuran nimeää kantavaa ryhmää Facebookissa. Sama pätee Twitterissä(@SjundeaIF_SIF). Mielenkiintoisena kysyisinkin että miksi yhdessä seurassa on näinkin poikkeavia tapoja. SIF seuran Twitter tili on aktiivinen kun taas naisten puolella päivityksiä tulee harvoin.

[2014-10-27, LISÄYS]

Käsittämätöntä on myös se että kun selaimeen kirjoittaa sif.fi löytyy sieltä kolme linkkiä, Käsipallo, Yleisurhilu ja Siuntio-cup 2012.

Käsipallolinkki: tämä vie vanhalle sivulle missä ei ole mitään uutisointia tai ohjausta uuteen Sporttisaitti sivustolle.
Yleisurhailu: tätä kautta pääsee kielivalinnan jälkeen oikeille sivuille.
Siuntio-Cup: Linkki sivulle mikä on vanha ja missä uusin uutinen on päivätty 19.5.2013.

SIF hallituksen pitäisi katsoa itseään pelisitä ja tehdä jotain näille räikeille ja käsittämättömille virheille ja väärinohjauksille.

[/lisäys]

Toinen mielenkiintoinen, ja jota jännityksellä tulen seuraamaan on Atlaksen SoMe/netti rakenne. atlas

Atlas Vantaa projekti on ainakin tässä alussa tuottanut mielenkiintoista heiluntaa jota jään katsomaan mihin se vie. Atlas Vantaa joka on mainostettu uutena miesten joukkueen projektina, ei ainakaan vielä ole osoittanut merkkejä tuovansa seuraa mukaan hurmokseen. Uusien nettisivujen linkkisivulla on linkki vanhoille sivuille ja sinne laitetaan raportit, mutta muuten vanha on aika tehokkaasti jätetty taakseen. If. Helsunge-Atlas rf seuralla on tällä hetkellä siis olemassa 2 kotisivua (www.atlashandball.com + http://www.atlasvantaa.fi), 1 Twitter tiliä (@atlasvantaa), 2 Facebook sivua (Kotikylän Kundit + Atlas Vantaa) sekä 1 Facebook ryhmä (Kotikylän kundit). Tässä vaiheessa varmaan joku tulee ärähtämään että vanhat FB sivu/ryhmä ovat jäljellä jotta sieltä ohjataan ihmisiä uusiin, ja ymmärrän tuon täysin jos näin olisi molemmissa, siksi kirjoitinkin että katson mihin se vie. 🙂

Atlas Vantaa Twitter tili on todella aktiivinen ja otteluiden aikana twiittivirta on erittäin runsas, joten jos ei tulospalvelun live tarjonta anna tarpeeksi voi aina Twitteristä seurata Atlas feediä missä kerrotaan tiuhaan kentän tapahtumia.

Kotikylän Kimmat jotka jatkavat vanhalla brändillä omaavat omat FB sivut, ja tämä sivu on aktivoitunut viime kaudesta joka on hauska, eikä sinne laiteta pelkästään linkit NSM virallisiin raportteihin, vaan myös muuta, ja ajatuksen herättävänä yksityiskohtana, mikä lisäys on saanut eniten tykkäyksiä? Juuri näin, hauska kuva heidän deppari-illasta. Joten lisätkää vaan enemmän näitä joukkueen yhteisiä tekemisten juttuja ja kuvia harjoituksista…and what now. Siitä se yleisö pitää. 🙂

KyIF omaa myös seurana 2 Facebook sivua kotisivujen lisäksi, miksi? logo-kyif

Hieman mielenkiintoista tämä on ja uskaltaisin väittää että KyIF Käsipallo jossa on viimeisin merkintä 14.12.2013, ja joka ohjaa vierailijan nykyään aktiivisille sivuille voitaisiin sulkea jo. Mikähän mahtaa olla ajatus kun kyseessä ei ollut siirtyminen FB sivusta FB ryhmään vaan sivulta sivulle, koska pystyyhän sivun nimeä muuttamaan? KyIF löytyy myös Twitteristä (@KyIFhandboll) vaikkakin tämä on todella verkkainen, eikä aktiivisuus vastaa sitä mitä ehkä toivoisi.

Ylipäätään peräänkuuluttaisin myös tämän puolen tehostamista useamalle seuralle, koska FB:ssä sivuja pystyy sulkemaan/lopettamaan. Nimiä pystytään muuttamaan niin kauan kun tykkääjiä on alle 200, ja otetaanko ollenkaan selvää mitä eroja on ryhmissä ja sivuissa ennenkuin niitä tehdään?

Seuraavaksi syyniin otan tapauksen Dickenlogo-dicken

Kotisivut: www.dicken.fi
Facebook: Dicken NSM ryhmä + Dicken sivu.
Twitter: Dicken Handball(DickenHandball) + Dicken MSM(@dickenmsm) + Dicken Damhandboll(@DickenNSM)
Instagram: Dicken NSM (@dickennsm)

Dickenillä on hyvin profiloitunut tuo kotisivu siihen pääkanavaksi. Tätä tukemaan ollaan luotu FB ryhmät sekä Twitterit. Instagramissa löytyy naisten profiili joka päivitetään pelaajien toimesta. Hieman oudoksun sitä että Dicken MSM kirjaa raportteihin ***Fille ja muita kutsumanimi. Junnu raporteissa sen ymmärtäisin mutta en edustusjoukkueesta, vai oletteko nähnyt samaista esim lätkän puolella?

Sparta IF on tälle kaudelle selkeästi tehostanut tätä verkkonäkyvyyttä ja sisältöä, mikä on todella hieno nähdä. logo-sparta

Nettisivut ovat mielestäni hieman sekavat, mutta tämä on henkilökohtainen mielipide jote ei siitä sen enempää.  Spartalla on nettisivujen lisäksi FB, Twitter(@Sparta_IF) ja Insta tilit, jotka kaikki aktiivisia. Täysin selkeää linjaa ei ainakaan minun silmiini näytä mikä tulee minnekin, kun otteluista ilmoitetaan kotisivuilla ja muilla kanavilla, mutta sitten muita uutisia ja linkityksiä ei aina viedä kotisivuille, mutta se nyt ei kaada maailmaa.

BK-46 on myös tehostanut viestintää laajemmalla skaalalla mutta sieltä löydämmekin omasta mielestäni yksi ylivoimaisesti sekavimmista nettisivuista käsipallopiireistä. bk-46

Ymmärrän että seura haluaa palvella niin suomenkielisiä kuin ruotsinkielisiä, mutta se että uutisen otsikko kirjataan muotoon: “BK gav HIFK en match!! – HIFK sai tasitella voittaakseen”, ja sitten itse uutiseen kirjataan vain ruotsiksi on mielestäni hämmentävää. Myös se että fontti vaihtuu uutisesta uutiseen, ja se että melkeinpä kaikki uutiset näyttää siltä että ne on kirjattu niin kutsutun Bold fontilla ei paranna tilannetta. Ärsyttävä yksityiskohta on myös se että vasemmalla linkkilistassa on ikäänkuin linkki seuraavaan otteluun, mutta kun sitä klikkaa ohjaa se sivulle missä kerrotaan että pitää ylävalikosta valita Stats jne. Eikö tähän voisi suoraan laittaa linkki sinne otteluohjelmasivulle?

Muuten on annettavaa plussaa Karjaalaisille, heillä on Twitter(@bk46handboll) kanava joka on suht aktiivinen. Tämän lisäksi ihmetystä herättää FB aktiivisuus kun löytyy BK-46 Handboll sivu, sekä BK-46 Handboll ryhmä. Mikä ero näissä on ja miksi ylläpitää kahta eri, varsinkin kun molempiin tulee kutakuin samaa materiaalia seuralta.

Dynamo Riihimäki omaa graafisen osaamisen PR-työssään, kotisivuilla sekä muussa mainosmateriaalissa. Sivut ovat hienot ja toimivat, vaikkakin uutiset hieman piilotetaan Uutis linkin taakse. Dynamo Riihimäki

Etusivulla näkyy vain 2 viimeisintä uutista, itse näkisin siinä esimerkiksi 5 viimeistä, mutta tämäkin makuasia. Hieno asia on kuitenkin se että etusivulla kerrotaan selkeästi milloin seurava ottelu pelataan, mihin aikaan, ja ennen kaikkea mitä liput maksavat. Tämä kun on erittäin harvinaista ja erittäin hyvin piilotettu monen muun seuran sivulla, jos sitä on ylipäätään. Mielenkiintoinen seikka on kuitenkin se että tämä hieno yksityiskohta on unohdettu siinä vaiheessa kun FB:hen ollaan perustettu tapahtuma. Siinä sitten puuttuu kaikki lippuhintatiedot, valitettavasti.

Dynamo Riihimäen löytää myös Twitterin(@DynamoRiihimaki) puolelta ja sielläkin ollaan aktiivisia. Toivottavasti tämä hyvä online työ jatkuu siinä vaiheessa kun seura jatkaa kasvamista nykyisestä.

Riihimäen Cocks uudisti nettisivunsa äskettäin, ja tämä uudistus oli mielestäni todella hyvä. cocks

Loistavana yksityiskohtana pidän sitä että jo heti etusivulla listataan kolme edellellistä sekä kolme tulevaa ottelua. Nämä eivät ole pelkästään “kuolleita” tekstejä, vaan klikkaamalla jotain näistä otteluista näkyy sellainen yksityiskohta kun osoite siihen halliin missä ottelupelataan. Mikäli ottelu on pelattu jo näkyy siinä lopputulos ja oman joukkueen maalintekijät. Vielä kun kehityksen lisää omiin kotiotteluihin lippuhinnat niin tämä olisi melkeinpä täydellinen tiedottaminen otteluista.

Kyllähän tuossa voisi vielä fiilistellä enemmänkin esim pelatuissa otteluissa linkit tai jopa raportit suoraan, ja otteluennakot tuleviin otteluihin. Sivuilla ei ole piilotettu tai sysätty sivuun tai pienellä fontilla junioreita, vaan rullaamalla sivua hieman alas (riippuen selaimesta ja käytettävästä laitteesta) löytää junioriuutiset selkeässä feedissä, mihin kuviakin voi lisätä jo etusivulle. Kukkolauman löytää myös Twitterissä(@RiihimakiCocks) ja FB:ssä.

 HC West loi aikoinaan kotisivun, ja tämän jälkeen juurikaan rakennetta ei olla päivitetty. Jotain väri muutoksia ja bannerikuvia on päivitetty, mutta siinäpä se. hcwest

Sivut täyttävät kaikki tarpeet perus surffailijalle, mutta valitettavasti tämä kuitenkin alkaa jo näyttämään vanhalta ja hieman tylsältä, ainakin minun silmissäni. Hassu yksityiskohta on se että kun trendi on se että sivu skaalautuu eri laitteiden näyttökokojen mukaisesti, ei Westin sivut tätä tee, harmittavaa. Vaikkakin tässä on hauska yksityiskohta, jota en tiedä kuinka monta on edes reagoitu. Eli näytön ollessa suuri ilmestyy pienellä tekstillä oikealle seuraava: “ompas sinulla iso screeni :)”

 West löytyy FB:ssä ja Twitterissä (@HCWest2003) tottakai, mutta Twitterin puolella aktiivisuus on todella vaisu eikä FB tilikään liiaksi ole käytetty. Onko sitten kyse laiskuudesta vai eikö West tarvitse näkyvyyttä toimintansa ylläpitämiseksi tai edistämiseksi?

ÅIFK käsipallo omaa omasta mielestäni erittäin “pliisut” sivut. Vaikka rakenne on selkeä jä sivusta vähän lattea olo kun siinä käytetään niin vähän väriä. åifk

Kun BK-46 tapauksessa haukuin tuota kakskielisyyttä niin Åbo IFK on onnistunut siinä mallikkaasti. Uutiset ovat usein molemilla kotimaisilla kielillä ja ovat selkeästi ja hyvin jäsennelty. päivityksiä tulee kivan tiheästi mutta mielenkiintoisesti omia otteluraportteja ei kotisivuille julkisteta ollenkaan. ÅIFK FB sivuilla linkitetään tehokkaasti ÅU:n (Åbo Underrättelse) sivuille ja kirjoitetuille raporteille, sekä SM-liiga sivustolle mutta mitään omaa kirjoitusta ei suoriteta. Sinäänsä tämähän ei ole ongelma, mutta kyllä sitä joukkueiden omia mielipiteitä kuulisi. FB:n lisäksi ÅIFK:n löytää Twitteristä (@kanariefaglarna) sekä naisten omalla Twitter tilillä joka löytyy tunnuksella @AIFK_DAMER. Naisten joukkueella on myös Insta tili joka sekin löytyy @AIFK_DAMER tunnuksella. Aktiivisuus on hyvä kaikilla kanavilla vaikkakin tuota aikaisemmin mainittua seuran/joukkueen omaa näkökantaa otteluihin toivoisin kuulevani.

Akilles uudisti äskettäin omat nettisivut ja päivitys oli mielestäni onnistunut. logo-akilles

Sivut ovat selkeät ja sisältöä tulee tasaisesti. Tosin sellainen hassu väliaskel on vieläkin, että kun emoseuran sivuilta (akilles.fi) valitsee käsipallojaoston linkin niin ohjautuu selain väliaskelsivulle missä on linkki ja teksti uusituista sivuista. Eikö sen nyt jo tässä vaiheessa voisi linkittää suoraan uusille sivuille?

Akilles löytyy myös FB:stä ja sinnekin sisältöä tulee kiitettävästi, mutta sellainen asia hieman häiritsee minua että kun otteluraportit viedään sinne kokonaisuudessa, eikä tekstiä juurikaan pilkota on se aika raskasluettava. Eikö sinne FB:hen voisi viedä teaserin siitä raportista ja sitten linkittää kotisivuille?

HIFK on käsipallopuolella ollaan tuotu aika hyvällä tavalla yhteen naiset, miehet ja junnut.

HIFK
HIFK

Sivut ovat ikäänkuin omat näille kolmelle jaoelle vaikka sivusto on sama. Päivityksiä tulee sopivasti ja sisältävät tarpeeksi infoa. HIFK naiset ovatkin sitten somen puolella todella aktiivisia ja omaa FB sivun lisäksi Twitter tilin ja Insta tilin. Insta tili ei ehkä ole se aktiivisin mutta ei se kyllä kuollutkaan ole.

Pargas IF ylläpitää mielestäni myös hyvän verkkoprofiilin.

PIF:llä on nettisivut jotka ovat tyylikkäät ja toimivat. Omaa Twitter(@PargasIF) tiliä käsipallojaostolla ei ole, vaan koko seuralla on yhteinen joka toimii hyvin, ja kaikki jaostot näkyvät sopivasti siellä. FB:ssä käsipallojaostolla on omat sivut jotka päivittyvät sopivasti ja myös kertovat tulevista junnuotteluista.

Pargas IF:llä on myös Youtubessa oma Piffen-TV joka mielestäni on hyvä idea. Tämäkin on koko seuran kanava yli jaostorajojen. PIF on ehkä kaikista seuroista se joka on seura tasolla ajatellut kokonaisuutta ja yhtenäistä näkyvyyttä selkeimmin.


Olisikin mielenkiintoista lukea seurojen informaatiopolitiikkaa ja/tai prosessia. 🙂

Parempaan suuntaan ollaan menty vuosi vuodelta ja jotkut seurat hallitsevat tätäkin puolta hyvin, kun toisilla on vielä kehittämistä. Olisi myös mielenkiintoista tietää miten seurojen IT-henkilöt ovat tutustuneet palveluihin joissa saa ylläpito tehtäviä helpotettua, koska niitähän on jonkun verran.

Sellainen ykstyiskohta joka on minua aikaisemmin mietityttänyt on FB tapahtumat. Jotenkin minusta tuntuu luonnolliselta että kotijoukkue sen tapahtuman loisi ja vieraat sitten jakaisi sitä eteenpän, sen sijaan että luodaan toinen samasta tapahtumasta. Myös yksityiskohta jonka itse olen huomannut, mutta minkä ei käsipallopiirissä oleva ystäväni kysyi minulta, että miksi näissä tapahtumussa ei ole mitään tietoja syötetty?

Kaverini oli selaillut itsensä Dickenin tapahtumaan selvitäkseen mihin voisi mennä katsomaan ottelua, mutta mielenkiinto lopahti siihen kun kutsussa ei ollut mitään hyödyllisiä tietoja, kuten:

  • Sisäänpääsyhinnat
  • Maksutavat (käteinen vai kortti)
  • Osoite pelipaikalle
  • Otteluennakkoa
  • Fanituotemyynnistä
  • Kahviosta hintoineen
  • jne.

Joten muistuttaisin siitä että näitä tapahtumia tulisi laittaa siihen kuntoon että se houkuttelee kaikki paikan päälle, eikä vain muistuttamaan jo käsipallopiirissä olevia jotka tietää hallit ja käytännöt valmiiksi. Kun eventit ovat kunnossa niitä kehtaa jakaa laajemmalla jakelulla, ja tämä siis pätee kaikille seuroille.

Tässäkin on huomiotavaa että joillakin jotka ovat tuunanneet puhelimensa kuntoon, kalenterien jne suhteen saavat tästä hyvin täytetystä kutsusta muistutuksen ja yhden napin painalluksen navigoinnin ohjauksella pelipaikalle, kätevää!

Kiitos kuitenkin kaikille siitä työstä mitä teette jo tänä päivänä, jatkakaa tätä ja muistakaa kehittää ja löytää niitä punaisia lankoja sekä tehtäviä helpottavia menetelmiä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.