Nya tider för familjen

Tiden flyger förbi och med nya dagar och nya tider kommer även nya saker och detta kommer verkligen att vara situationen för min familj inkommande vecka. Orsaken till detta är att inkommande måndag är första dagisdagen för vår lilla söta tös. SPÄNNANDE! 🙂

Vi har fått dagisplats på ett dagis som är cirka 1km från var vi bor, vilket är underbart nära. Vi var och bekantta oss med dagiset i tisdags hela familjen och det verkar som en riktigt trevlig plats. Småttingarnas sida var Amelie börjar på så har grundats för bara dryga året sen. De har en kvot på max 13 barn i småttingarnas grupp så det är helt skönt att höra att det inte är någon mega grupp. Det börjar även en annan liten där här inom kort så Amelie kommer inte att vara den ända som är riktigt ny i gruppen.

Som i så många andra saker så tror jag att det nya i familjens liv kommer att vara mera spännande för oss föräldrar än för Amelie själv. Det att Amelie är en del för sig, men samtidigt återgår Annika till arbetslivet på måndag så det är ju också ganska spännande. Hon har ju nu varit skötledig i över 1 år, nästan 1½ och för henne att återgå till en vardags rutin kan nog också komma som en liten chock. Den nya rutinen är ändå i mina tankar och blickar bara en bra sak. Dels för 2 orsaker:

 1. Amelie får börjar med fastare basis få umgås med barn i sin egen ålder och kommer säkert att lära sig fort en hel del nya saker. Hon kommer säkert också att snabbt lära sig leka mera tillsammans med andra (det är ju ändå alltid olika att leka med egen ålder än med mamma eller pappa) och också att bara vara i grupp. Amelie har på sistone gått stora steg framåt i ljud (speciellt djur) och också lite i ord så detta tippar jag att plötsligt gör ett stor ryck för det bättre. Att Amelie också får en ny rutin är säkert riktigt bra.
 2. Annika återgår till arbete och får annat innehåll i sina dagar förutom det hon nu haft, byta blöja, underhålla Amelie, laga mat, sätta ut och sova mm. Hon kommer in i vuxna omgivninvar, får annat att prata än barn och barnskötsel och bara det att hon hamnar kommunicera med annat än “barntal” är bra. Att hon också får rutinerna lite omtumlade är bra, säkert inte bara för henne men för hela familjen.

Det som gör detta ännu roligare är det att jag kommer att vara ledig från arbete inkommande 2 veckor och är den som utför den nya rutinen i Amelies liv. Jag kommer att vara med på dagiset  och hoppeligen så kan hon redan under första veckan vara där majoriteterna av dagar och att hon redan i slutet av första veckan skulle kunna bli där för hela dagen, men det är ju så som allt att det går i den takten hon vill och klarar av.

Utmanande situationer som jag ser framför oss är.

 • Sovandet; Sen vi flyttade så har hon sovit ute på balkongen och för sig själv i tysthet och lugn och ro. Nu skall hon börja ta dagstupplur i ett stort rum innomhus med andra närvarande och det är knappast tyst och lugnt.
 • Ätande; fast hon klarar av att äta med andra närvarande, och hon blivit klart bättre med att äta själv så kommer maten att vara annorlunda och ordningen olika. Detta är ändå av situationerna den klart lättare och kommer säkert att gå bra.

Vi har kommit överens hemma att jag är den som för henne på morgonen till dagiset så vid det skede som Amelie märker att hon förs “alla” dagar till dagiset och blir ensam där så kommer det att betyda att jag är den som kommer vid ngt skede hamna lämna en gråtande och övergiven liten tös på dagis då jag far vidare på jobb, och det kommer att vara svårt för mig. Annika söker henne från dagis så hon kommer att få en överglad och kramsugen tös emot sig, smått orättvist. 😉

För övrigt har Amelie klart och tydligt börja förstå en hel del och säger också några ord redan, som till exempel:

 • boo-l = Boll. Det värmer oss handbollsfanatiska föräldrar.
 • titta = Det klart mest använda ordet. men detta betyder med ett pekande finger vad hon vill, leka med duplon, titta på videon från tabben och massor mera.
 • böj = Blöja.
 • göö = Detta har hörats cirka 2 gånger och betyder gröt.
 • njam njam = Gott, eller att det är matdags

Som skrivet tidigare har hon även specialiserat sig i ljud för olika saker:

 • Vad säger kossan? = mmmmoo
 • Vad säger katten? =meaw meaw meaw
 • Vad säger kråkan? = krrraa kraaa
 • Vad säger indiainanen? = *handen upp mot munnen* aaaaaaaaah aaaaaaah
 • Vad säger ormen? = hsssss
 • Vad säger hästen? = heesssst
 • Vad säger bussen? = grrrr

One thought on “Nya tider för familjen

 1. Harald

  Lämna tösen bara på dagiset och gå. Varje gång. Det svider i förälderns hjärta förstå gångerna men det är ingen idé att förlänga avskeds-pinan en sekund längre än nödvändigt. Kort kram och “hej då”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.