Damernas FM-serie fortsätter.

Om så gott som en månad börjar julpausen för damserien och efter den omtalade Finska-Cup serien har säkert fleras blick blivit svängd till 2 lags prestationer. Skulle tippa att ganska många följer med hur det kommer att gå för Dicken och HIFK nu när serien fortsätter i väntan på Finska-Cup finalen.

De första matcherna spelas redan i morgon då följande matcher spelas:

20.11. SIF – Dicken
20.11. ÅIFK-Sparta
21.11. Atlas-HIFK

SIF – Dicken

SIF-Dicken kommer nog att vara den mest intressanta av dessa 3 matcher denna vecka. SIF som spelade sig redan på lördagen till Finska-Cups finalen kommer säkert att vara på hugget, och de har ju även hemmahalls favören. Dicken som meddelade här i veckan att deras stjärnkant Annika Näräkkä inte spelar mera detta år pga vristskada är en otrevlig smäll, vilket säkert kommer att märkas, hon har ju ändå gjort på 6 matcher 39 mål. Laget kommer dock ändå att komma med en stor lust att visa att ifall de gått till finalen skulle de ha kunnat vinna Sjundeå. Inte för att det har någon inverkan, det är ju ändå två helt olika serier under samma säsong. Det som också skall bli intressant att höra från Sjundeå hallen är att har laget kunnat pussla ihop sin laganda efter den krossningen de fick i söndags. Så duktiga spelare har Dicken att jag skulle bli överraskad ifall de inte samlat sig.

Anna Lindholm är Dickens bästa målgörare med 6 matcher och 41 mål, lagets kapten Anna Lindahl har upplevt så många hårda kamper att hon säkert rycker upp sig relativt snabbt. Även Carolina Böckelman som vunnit FM-medaljer borde vara av den nivåns spelare att hon vid detta skede skakat besvikelsedammen från axlarna och är färdig att ge allt för en seger.

Sjundeå har ledats av den duktiga Linda Olin, och hon kommer dock ändå att vilja hålla seriepoängen hemma, och tror inte de känner någon som helst press pga Finska-Cups veckoslutet, de har ju dessutom inget att bevisa. Det SIF ändå har i tankarna är att få så bra matcher som möjligt före den kommande finalen mot HIFK och vill säkert få stämningen i laget på topp.

Nyckelfaktorer inför matchen är enligt mig:

  • Får Dicken ihopspelat sig i försvaret för att kunna komma på de livsviktiga kontringarna de mest lever på?
  • Kommer Dicken att punktmarkera L. Olin från början och i så fall, kommer resten av Sjundeå laget att kunna spela sig till målpositioner?
  • Har Dicken någon att ersätta den duktiga Annika Näräkkä, eller har det andra yttrarna hunnit bli ringrostiga då Annika tagit ansvaret och speltiden för V6?
  • Har Sjundeå ork att springa ner tillräckligt snabbt genom hela matchen?

Min tippning för slutresultat är: 29 – 25 åt Sjundeå.

ÅIFK – Sparta

Den andra matchen som spelas på onsdagen är då ÅIFK-Sparta. ÅIFK som ligger sist i tabellen vill nog visa vad de går för, och i hemma hallen smakar det alltid lite bättre  att vinna, eller så har jag upplevt det då jag spelat. Då man kan visa åt sina egna supportrar att “vi kan nog”. Sparta som ligger på en sjätte position i tabellen gäller det också att få poäng ifall de vill stiga i tabellen. Dock kommer det säkert att bli en lång dag för dem, för matchen spelas 18:45 i Åbo. Sparta har ännu med sig Inka Jäntti som leder målbörsen inom laget. För Sparta kommer hon att vara viktig och kan tippa att hon säkert kommer att gå som måldrottning från denna match av planet vid slutsummern. Inka nämligen kommer i början av December att åka utomlands och därmed kommer att mista några matcher. Tyvärr har jag inte hört hur länge hon kommer att vara borta men om denna resa går i linje med hennes tidigare så blir det nog en vistelse på över en månad.

Sirja Lassinharju är näst bäst målgörare i Sparta, kanske lite överraskande för mig kommer säkert att hamna ta fortsatt ansvar, speciellt sen då Inka lämnar laget. Höger kanten och storesyster till Inka är Sara Jäntti som varit en liten “fickraket” som orsakat gråa hår åt motståndare år ut och år in. Hon har inte haft den bästa säsongen enligt min åsikt och verkar ha tappat lite variationen i sina avslut vilket är väldigt synd. De matcher jag sett henne spela har alltför många kast riktas uppåt och tyvärr har de ofta varit i ribban eller över mål. Hoppas hon snart återvänder till den nivån hon kan och förvänttas spela. Hon är Spartas tredje bästa målgörare ändå med sina 28mål på 6 spelade matchen, tänk om hon skulle vara på toppform. Vågar påstå att hon säkert skulle gjort 20 mål mera än vad hon har hittills.

Nyckelfaktorer inför matchen:

  • Lyckas ÅIFK komma loss från sin dåliga zon och ta en viktig seger?
  • Kan Sparta få tillräckligt med bredd i målgörare eller blir ansvaret för stort för systrarna Jäntti samt Lassinharju?
  • Kommer Sparta att vara på hugget efter att rest 1½h i buss för att komma till Åbo från Helsingfors mitt i veckan?

Min tippning för slutresultat är: 27-23 åt gästande Sparta

Atlas – HIFK

Kanske den mest ointresantta matchen. Fast jag som Atlas aktiv gärna skulle se Atlas vinna, och hoppas på att de kan göra livet surt för HIFK så tror jag att Helsingforslaget tar en bekväm seger. Atlas ligger på en sjunde position i serien har spelat hyffsat denna säsong fast de inte fått fler segrar änn 1 i sju matcher. Atlas bästa målgörare är unga Anna Jauhiainen som börjar visa klara framsteg som spelare, har ännu en bit att gå före hon kommer till sitt bästa. 45 mål på 7 matcher är inget dåligt resultat. Det tråkiga är det att Atlas nästbästa målgörare ligger på 19mål i sju matcher och denna målgörarbredd är ett klart problem för Atlas.

HIFK kan göra den tabben att dom går in lite för självsäkra och ta segern ut före de har rätt till det, ganska osannolikt är det men inte omöjligt. Situationen är den att om de märker under matchen att det inte går så lätt som de förväntat sig så de har kunskap att skärppä till det och ändå ta segern. IFK:s förstemålvakt Annika Lindström är högst troligen borta från denna match efter att ha varit sjuk med feber i flera dagar men det borde inte vara någon “deal breaker” iom att Pernilla “Perre” Sjölund storspelade i Cup matcherna och äger en spelerfarenhet värd guld. Denna lilla ättriga målvakten kompenserar sin lite mindre storleke med jätte fin reaktionsförmåga och snabbhet.

Tippning för slutresultat: 36-25 åt HIFK


Jag skulle jätte gärna vara i Sjundeå och se på matchen, men tror att det inte blir av att fara dit. Åbo är definitvt för långt borta så högst troligen kommer jag att satsa på att fara till Myrbacka och se på matchen på torsdagen. Delvis för att Atlas spelar, och lika mycke för att HIFK spelar. Rekomenderar att alla tar på antingen blått eller rött (beroende på vilket lag man hejar på) och kommer på plats och ser på matchen. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.