Åska

Många är ju rädda eller åtminstone hyser en hälsosam respekt för åskan och speciellt blixtar, även jag(respekt delen). Jag har då inte varit inblandad, eller kan ens säga att jag skulle känna någon som skulle ha varit med åskväder men och troligen därför tycker jag de är coola.

Inte skulle jag utmana öde och gå ut på en sjö eller havet i en båt men det är fascinerande och spännande att sitta och titta på väder som då åskväder. Att se blixtar slå ner eller utlösas i atmosfären är vackert och spännande, räkna sekunderna efter att man sett blixten tills dundret hörs, stört regnet som oftast kommer med, ja allt i detta spektaklet är roligt och spännande.

Jag vet då inte om det stämmer men har i barndomen hört eller lärt mig att då blixten blinkar till kan man räkna sekunderna tills dundret och varje sekund motsvarar 1km. Med andra ord så ifall man hinner räkna till 10 i sekundrar så slog blixten ner 10km ifrån en.

Jag har aldrig sett på riktigt nära håll då någon blixt slagit ner nära mig, och kan inte säga att jag direkt skulle vilja heller men visst är de fascinerande. Det finns ju även en massa direktiv och råd i vad man skall göra ifall åskan kommer rakt över en men som skrivet, det har aldrig varit riktigt över en. Som liten liten kille på min mormors och morfars sommarställe kom det ett oväder nästan rakt över men ingen fara för mig då heller.

Nu tillbaka till fönstret och kolla dessa fina fenom på himlen. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.