Sömnskola

Sömnskola, ngt jag inte just visste något om före vi fick barn har blivit en sak som är verkligen tudelad i vad kommer till i mina tankar. Om man skriver in i Googles sökmaskin ordet sömnskola får man över 17 000 resultat, och ifall man sätter finska motsvarigheten unikoulu är motsvarande resultat över 25 000. Ganska rejäla resultat och en stor del är olika disskusioner om saken, så vad är det frågan om?

Bilden är lånad från http://www.sheex.com

Barn måste läras i allt och detta gäller även sovandet. Visst sover barn från första stunden men med sömnskolan menar man att barnet lär sig en rutin i när man sover och också då den vaknar så hur den skall somna om med att känna sig trygg. Sömnskolans mål är att barnet skall somna av egna vägar, inte så att den somnar i mammas eller pappas famn. Detta skall hjälpa i att ett barn läggs i egen säng trött och han/hon somnar där. Inte så att barnet skall placeras i säng sovandet och då den vaknar vet han inte var han är och blir rädd.

Vi har med Annika varit i tankarna att prova detta men det har ofta kommit emot något som stört våra försök att fullföra detta. Personligen har jag dessutom svårt att se det fungera iom vår lilla tös har haft  enligt min syn en massa andra konstigheter vad kommer till sömn och natt beteende. Vi hade ett kolik fall tills hon var 3 månader gammal. Sen lättade den helt klart och vi hade för oss då underbara 2~3 veckor då hon somnade normala tider och vaknade bara 3~5 gånger per natt.

Som skrivet höll det dock inte på längre än kanske 3 veckor och sen dess har det var från och till med visiterna under natten till hennes säng. Vi hade i ganska långa tider hade vi ett fenomen då hon kunde under natten vakna av att hon inte hade tutten i munnen. Hon vaknade inte att tutten föll ut, utan att hon inte hade den i munnen. Det ledde till att vi kunde vara 1 gång varje timme uppe och placerade den tillbaka. Ibland hann hon vakna och ibland hann vi sätta tillabaka tutten före hon vaknade.

En fas vi hade var då hon ville lära sig krypa/åla men inte kom igång med det. Då låg hon både under dagar och nattar och blev frustrerad och skrek. Detta lättad då hon lärde sig att åla framåt, eller ja, först lärde hon sig faktiskt att rulla från mage till rygg och tillbaka och det gick ålande bakåt. Det roliga var att alla bekantta och vänner manade på oss att ids inte hoppas att hon lär sig och krypa för då blir kvällarna och nätterna svåra då hon bara vill göra det. Vi däremot önskade att det skulle hända fort för då skulle vi ens få lite ro på dagarna då hon kunde röra sig lite. Detta visade sig faktiskt vara ett bra önskemål för då hon började röra på sig så lugnade det sig här hemma.

Bilden lånad från http://www.shutterbaby.co.uk

Jo visst betydde det att då hon sen hade somnat så kunde hon i sömnen börja krypa/åla sig i sin säng och svängde på sig men det orsakade inte till problem jämfört med vad vi haft tidigare, så det var faktiskt för oss en lättnad.

Då vi försökt börja med sömnskolan för henne så har vi det problemet att det inte hjälper med att lägga handen för att lugna ner henne, inte heller plocka upp henne för hon hamna i  någonsorts räddsla/panik stämning. Fast vi tog upp henne i famnen så fortsatt hon att skrika/gråta och hon kunde hålla på med det tills hon helt enkelt var utmattad och slockande på det sättet, och då var det fast på en sekund eller två, så det fanns ingen chans att hinna lägga ner henne då hon ännu var vaken.

Nu är jag på pappamånad som vi firar här i Finland och vi skall försöka pånytt. Det som dock är lite problematiskt är att ingendera förälder har fått hyggligt sovet sen Amelie föddes så vi har i inte just någondera “färskare” så det ger inte just kraft eller energi för ena att börja med detta.

Nedan la jag in länk till Mannerheims barnskyddsförbund i Finland som har lanserat denna metod för ungefär 15år sen. Teksten är dock tyvärr bara på finska.

Skall skriva sen då vi har lite mera erfarenhet och kunskap i hur det gått och lyckades vi.

http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tietokulma/uni/unikoulu/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.