Midsommarsfest

Midsommar, en fest som också festas i Finland och man har till och med helgdag för detta. midsommar
I år träffar den på fredagen så då behöver inte jag fara på jobb. Skönt.

Detta är också en intressant fest i sig själv. Det förvänttas väldigt mycke av den och det disskuteras och planeras  i många veckor på förhand. Saker som kommer fram i disskusioner ofta och som halft förvänttas vilket är lite tassigt.

  • Man borde alltid grilla mat
  • Man skall bada bastu
  • Man bör vara vid vatten, varken sjö eller hav
  • Man skall snapsa
  • Man skall vara ute så mycke som bara möjligt (starkt relaterad till den första punkten)

Detta är saker som på någon nivå alltid kommer fram i disskusion och ifall man inte fyller ngt av dessa krav så är folk överraskade, speciellt om man inte har någon klar och god orsak.

Bastu

Vi kommer att fira midsommaren ute på holmen och iom att vi inte har ngn bastu där så är det ok att inte då heller bada…eller är det. Här i veckan snackades det om midsommar och då jag sen sa att vi inte tänker bada bastu så var första frågan av en arbetskollega omedelbart, värför?

Jag berättade att vi inte ngn bastu har på sommarställe då följdfrågan var ganska så omedelbart att finns det inte ngn granne vi kan gå till. 😀
Mao så är det för vissa väldigt väldigt viktigt att man kommer i bastu.

Snapsa

Disskusionen gick vidare till drickande varav 2 av 5 i gruppen på allvar meddelade att en midsommar inte är en hygglig midsommar ifall man inte är full då man på morgon natten går och sova. Då jag ifrågasatte detta och meddelade att jag faktiskt haft bra fester på midsommaren där jag inte druckit ngn alkohol överhuvudtaget så tittade dessa två på mig som om jag talat ett språk de aldrig hört förut. 😀

Visst smakar det med en öl med maten, kanske en eller två snapsar, men värför skall det vara med målet att bli packad? Jag har aldrig själv varit en stor konsument av alkohol och jag har inte heller sprungit omkring fortsättningsvis från fest till fest. Jag är även långt ifrån absolutist men har ändå svårt att förstå kravet att man skall vara lite eller mer packad på midsommaren.

midsommar2 Grilla / mat

Det som också hör väldigt starkt till midsommaren är att man skall grilla, och det är ju ngt som även jag gillar och vill ha, men inte är det ett måste. Det har inte heller direkt med midsommaren att göra utan för mig gäller det hela sommaren. Jag storgillar att grilla och äta grillmat och det gäller genom hela sommaren. Visst medger jag att det skulle kännas lite annorlunda att till exempel äta ugnshöna med ris och curry sås på midsommaren. Men inte är det ett absolut måste att grilla.

Det som ju också starkt hör till midsommaren är ny-potatis, sill, kall- eller varmrökt lax, kokt ägg och annat som hör till fiskförrätt. Mmm, man blir ju hungrig av att bara tänka på alla godsaker som kommer att finnas på bordet även i år. 🙂

Väder och vind

Då väder är ngt man inte kan inverka på så leder det till att flera midsomrar sitter man ute och huttrar, fast man hur mycke som helst skulle dra på sig kläder.

Detta leder också till att så gott som alla sitter i flera veckor och följer med väderleksprognoser för denna speciella händelse. Det skrivs om det i tidningarna, det disskuteras runt kaffeborden på de flesta arbetsplatser, alla medier försöker spå så noga som möjligt och ganska bra träffar de ju, speciellt destu närmare denna stund kommer. Hoppas bara det blir fint väder i år! 🙂

Men må det vara regn eller sol, för mig är ändå det viktigaste det att jag får vara med dem som är mig nära och kära och ta det lugnt. Samla tankarna, vila och glömma alla vardagens småsaker som borde göras. Ge kramar och pussar åt kära Annika och Amelie. De som lyser upp min vardag.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.