Seurataanko minua?

Tietoturva on aina pinnalla ja kaikki ihmettelee sitä, miten tietoja jaetaan sinne tänne, mutta miten tuo seuranta. Miten käyttäjää seurataan verkossa?

Latasin vähän aikaa sitten F-Securen ohjelman Freedom omalle kotikoneelle, ja hämmästykseni oli suuri miten se blokkasi hurjat määrät seurantayrityksiä. Katsoin miten tuo luku kasvoi kasvamista ja päätin katsoa hieman miten luku kasvaa. Kävin läpi 15 uutissivustoa ja otin jokaisen välissä kuvankaappauksen Freedom ikkunasta. Kun aloitin tämän “tarkistuksen” oli lähtötilanne seuraava:

Tästä lähdin liikkeelle.
Tästä lähdin liikkeelle.

Seurattava luku löytyy ikkunan oikeasta reunasta jossa lähtötilanteessa siis luku on 1587. Freedom luo siis turvallisen VPN-tunnelin johonkin palvelimeen ulkomailla josta sitten yhteys otetaan sivustolle. Tällä ulkomailla olevat palvelimet omaa tietoturvallisen tarkistuksen, joka auttaa turvaamaan omaa työasemaa sekä tietysti identiteettiä.

Sivustot jotka valitsin tähän mukaan olivat seuraavat:

 • Iltasanomat
 • Iltalehti
 • BBC
 • Helsingin Sanomat
 • NBC
 • Seiska
 • Hymy
 • MTV3
 • HBL
 • Aftonbladet
 • Expressen
 • SVT
 • YLE
 • Nelonen
 • HBO

Ajatuksena katsoa yleisesti käytettyjä sivustoja Suomesta, sekä muutama suuri uutissivusto ulkomailta. Valitsin myös HBO:n siitä syystä että se luonteelta aivan erinlainen sivusto kuin muut. Huomioitavaa on että näiden omien sivustot eivät ole kaiken “pahan” takana. Siinä on myös mainostajat. Tässä ei ole käytetty huippuunsa viritettyjä menetelmiä, ja luvut on kerätty kasaan niin että osoiteriviin olen kirjannut osoitteen, ja odottanut että etusivu on kokonaan latautunut. En siis ole klikannut yhtäkään linkkiä sivustolla. Kun kuvankaappaus on otettu olen syöttänyt seuraavan sivun osoitteen jne. Tulokset joissakin tapauksessa yllätti ainakin minut aika suuresti. Tulokset siis olivat seuraavat:

Sivusto Ennen Jälkeen Uusien määrä
Aloitustilanne 1587
Iltasamoat 1587 1605 18
Iltalehti 1605 1615 10
BBC 1615 1616 1
HS 1616 1633 17
NBC 1633 1656 23
Seiska 1656 1665 9
Hymy 1665 1667 2
Mtv3 1667 1683 16
HBL 1683 1683 0
Aftonbladet 1683 1725 42
Expressen 1725 1755 30
SVT 1755 1768 13
Yle 1768 1770 2
Nelonen 1770 1780 10
HBO 1780 1787 7
Yhteensä: 200

Yllätyksenä voisi mainita tuo BBC-, Yle- ja Hymy-sivustot josta tuli vain yhden tai kahden lisäys kokonaislukuun. En tiedä syytä mutta varsinkin Hymy-sivustolta olisin olettanut suurempaa lukua, kuten myös BBC:ltä joka kuitenkin on todella suuri kansainvälinen sivusto. Ainoan nollatuloksen tuotti Hufvudstadsbladet. Selaimena käytin Microsoftin Internet Explorer. Tämä valinta osui siitä syystä että pääkäytössä oleva Google Chrome:ssa minulla on Ad-blocker ohjelma joka automaattisesti poistaa tunnistettuja mainoksia. Ohjelman olen todennut tehokkaaksi koska se poistaa mainokset useassa tapauksessa ja näin tiivistää sivustoa mukavammaksi selata. Alla vertailu kuva Iltalehden sivusta jossa vasemmalla käytössä on IE- ja oikealla Chrome-selain.

Kuvan voi suurentaa klikkaamalla sitä.
Kuvan voi suurentaa klikkaamalla sitä.

Chrome-selaimella saa yhdellä vilkaisulla reilusti enemmän heti nähtäväksi kun sivustolla ei ole mainoksia, kun IE-selaimen ensivilkaisu on vahvasti mainospainotteinen. Joten suosittelen. Palatakseni seurantaan niin Top 5 sivustot ovat siis:

2016-11-22-top5

Tarkkaavaiset huomaavat että Top 5 luvut eroavat minun kuvankaappauksiin. Suoraan en osaa tuota selventää, mutta pienempään suuntaan se ei ole mennyt. Miten siis estää/vaikeuttaa seuraajia. Ohjelmia löytyy varmasti pilvin pimein mutta itse suosittelen tässä käytettyä F-Secure Freedom ohjelmaa. Se on aika kattava mutta kuitenkin helppokäyttöinen. Tämä itsessään ei riitä, koska Freedom ei sisällä virus skanneria. Joten joku virusskanneri ohjelma voi myös olla tarpeen. Olen itse ottanut käyttöön F-Securen Safe ohjelman, mutta nämähän kyllä maksavat, ja verkosta löytyy ilmaisia virusskanneriohjelmia. Avast on yksi merkki mitä olen käyttänyt aikaisemmin ja ollut siihen tyytyväinen. Freedom luo myös mielenkiintoisen kartan näistä seuranta yrityksistä joka minulle näytti alla olevan kuvan mukaiselta.

Kuva suurenee klikkaamalla sitä.
Kuva suurenee klikkaamalla sitä.

Mitä sitten käyttäjän tulisi miettiä käyttäessä konetta?

Ainakin sitä että koneella on ajantasalla oleva virusskanneri ja palomuuri. Näiden lisäksi olisi tietenkin aina hyvä olla varmuuskopio niistä tiedostoista joita ei halua menettää, oli se sitten koneen virustartunnan tai laitteistovian takia. Selailua helpottava Ad-Aware selainlisäosaa suosittelen myös. Pienellä vaivalla voi turvata ja helpottaa omaa tietokoneen käyttöä, joten se kannattaa aina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.