Monikkoperheet, omanlaatuisensa yksikkönsä, osa 1

Voiko muut ymmärtää monikkoperheen arkea? Tämä on aihe joka kirvoittaa voimakkaitakin tunteita keskusteluissa, mutta voiko?

Osa 1; Olen jo pitkään harkinnut kirjoittamista sarjaa siitä miten monikkous aiheuttaa muutoksia ja kiperiä tilanteita arjessa. Kuinka monta osaa tästä tulee, ja millä aikavälillä, sitä en tiedä…vielä. 🙂

Osa 1; Mahdollinen päiväkotikäytäntämuutos

Kaikki lapset ovat omanlaisensa ja niin on vanhemmat myös. Tämä aiheuttaen sen että kaikki perheet ovat erillaiset, vaikkakin lasten lukumäärä olisi sama. Ongelmaksi tämä johtaa silloin kun ollaan tekemässä suuria muutoksia järjestelmiin, ja tällä kertaa mietintämyssyssä on päiväkotikäytännön muutos..

Jos otetaan perhe jossa on 3 lasta syntynyt peräkkäin versus kaksosia + 1 lapsi(tai toistenpäin). Voiko heidän elämäntilannetta verrata ja tehdä yksi linjaus joka toimisi kaikille samoin?

Itselläni siis tosiaan on kolme lasta, 3v sekä 2*1v. Voiko työmäärää, stressiä tai arkea verrata siihen kolmeen vuorotellen syntyneiseen perheeseen. Onko siis tilanne sama jos on 3 kolme lasta jotka ovat vuorotelleen syntyneet vs. yksösen ja kaksosen syntyneiden tilannetta silloin kun uusi päiväkotisääntö tulee voimaan, jos siis tulee?

Hypoteettinen tilanne:

Perhe 1:

Koostuu lapsesta joka on 5v ja 3v, jotka käy täyspäiväisesti päiväkotia. Kotona on äiti joka hoitaa yhtä 1v lasta. Mikäli olen ymmärtänyt oikein, tulisi tälle perheelle uuden säännösten mukaisesti sellainen muutos että nämä 5v ja 3v päivähoidossa olevat lapset saisi olla maksimissaan 20h/viikko.

Perhe 2:

Koostuu lapsesta joka on 3v ja käyt samalla tavalla päiväkoti kuin Perhe 1 lapsi. Äiti on kotona hoitamassa kahta 1v lasta. Jos olen ymmärtänyt oikein niin tälle perheelle ei suotaisi erivapauksia, vaan tämäkin 3v lapsi saisi olla maksimissaan 20h/viikko päiväkodissa, lopun ajan kotona.

Tällaisessa tilanteessa uskallan väittää että näitä perheitä tulisi verrata toisiinsa, ja ottaa huomioon että kyllä se monikkoperheen arki tuntuu aika erillaisesta, raskaalla tavalla. Jos tämä uusi säännös toteutuu, voisin lyödä vetoa siitä että Perhe 2 on huomattavasti väsyneempi, joka tulee tuottamaan lieveoireita. Vanhempien ero, masennusta, burn-out, eristäytymistä yhteiskunnasta ja muuta.

Olen tästä asiasta kysynyt kunnallispolitiikolta mutta hän ei ole vastannut minulle. Tämä kyseinen henkilö oli sitä mieltä että uusi säännös tulisi tulla voimaan minun kotikunnassani, ja kun en ole kuullut/lukenut milloin tämä tulee voimaan, voi se olla jopa ajankohtaista meidän perheessä. Tämä vähän huolestuttaa.

Vielä enemmän olen huolissani muista perheistä joissa on tämä sama tilanne on tulevaisuudessa. Olisikin mielenkiintoista lukea mitä lapsipsykologi sanoisi tästä äsken kirjoittamastani hypoteettisestä tilanteesta perheen 2 kohdalla. Miten 3v lapsen psyyke kestäisi jos hän sen sijaan että on päiväkodissa jossa saa virikkeitä, kavereita, ja uskoisin melkein enemmän aikuisen huomiota (vaikkakin eri kuin oma äiti) verrattuna tilannetta jossa hän jää väkisinkin vähän sivulle kun äiti hoitaa monikkoja?

En ota kantaa siihen mistä myös mediassa ja SoMessa puhutaan, että työttömät eivät kerkeä hoitaa lapsia koska pitää hakea työtä jne, koska tähän en osaa samaistua. Mutta mitä sitten kun lapset tosiaan ovat nuorempia kuin omani?

Miten otetaan huomioon tilannetta jossa vauvat kärsivät jostain, mutta ei niin vakavasta kuin pahasta kehityshäiriöstä tai vielä pahemmasta. Sanotaan samasta kuin meidän perheessä, allergioista. Kyllä meillä oli ensimmäinen vuosi raskas, oli PALJON huutoa. Oli ulostamisongelmia jne, mutta me emme päästy allergiatesteihin, epäiltiin koliikkia…and then some.

Miten nämä otetaan huomioon budjetoinnissa kotikunnassa? Koska pitkällä tähtäimellä nämä PK-rajoitukset voivat aiheuttavat sitten muita kuluja kunnassa.

Meidän tapauksessa ei tosiaan päästy mihinkään allergiatesteihin, mikä tarkoittaa että meillä ei ole virallista lääkärin kirjoittamaa lausuntoa siitä että heillä on allergioita, mutta uskokaa, meidän kotona tehtyjen testien ja kokeilujen kautta olen 100% varma että tästä on kyseessä. Elämämme saimme pikku hiljaa käyntiin vasta sitten kun oli jätetty kaksosten ja äidin ruokavaliosta pois maidon, munat, soijan, kaikki kotimaiset viljat ja vielä jotain.

Tietenkin on näitä kaiken tietäviä jotka ajattelevat asiassa, että onhan aikaisemminkin pidetty lapsia kotona, ja hyvin pärjätty. Tai että pidän parhaillaan ja hyvin pärjätään. Hyvä näin heille joille se luonnistuu. Mutta jos yksi pärjää, tarkoittaako tämä että kaikkien on pärjättävä, silläkin uhalla että kyseinen kärsivä äitiä uhkaa huomattavasti suuremmat ongelmat, kuten aikaisemmin mainitsemani loppuun palaminen?

Kaikessa missä olen lukenut tästä uudistuksesta ei missään puhuta poikkeuksista, vaikka myönnän että en ole täysin paneutunut sisään tähän asiaan. Ehkä joku joka tämän lukee voisi valaista minulle kommenttikentässä. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.