Handbollsförbundets nya verksamhetsledare

Idag kom den nyhet många väntat på; Vem skall bli verksamhetsledare för handbollsförbundet efter Tomi Puikkonen?

Valet har fallit på Päivi Mitrunen. Päivi som gjort en lång karriär som handbollsdomare, EHF delegat och för övrigt annan handbolls aktiv kommer att ha en stor utmaning framför sig. Handbollsförbundet som förts framåt de senaste åren av Tomi Puikkonen har levt i en klar brytningsskede. Det föråldrade systemet som fanns före Puikkonen steg bakom ratten, hade definitivt kommit till sitt livscykels slut och något måstes göras för att få nya vindar in i spel.

Tomi “Puigi” Puikkonen; 02/2010 – 12/2013 

Tomi "Puigi" Puikkonen
Tomi “Puigi” Puikkonen

Tomi “Puigi” Puikkonen har också gjort ett fint arbete i en verkligen utmanande situation med massor åsikter och olika viljor. Att navigera genom detta har säkert inte varit lätt och orsakat flera svåra stunder. Som merit kan man se att lisensspelare stigit med cirka 1000 medlemmar och det redan i sig är en fin prestation. Puikkonen har även lyft handbollens mediaprofil till 2010 talet med förnyade hemsidor, inte bara förbundets utan även herrarnas FM-mästarskap(www.handisliiga.fi), såväl som damernas.(www.finnhandball.net/nsm)

Tomi presenterade LiveScore och hann till och med uppdatera systemet från ett tungt och osäkert system till det nuvarande, som fungerar och kan leverera ännu i många år bara någon skulle ta över, som innehar mera teknisk kunskap.Det instiftades också resultatservicen för alla serier, från F-juniorer ända till vuxen serierna.

I medvind med Tomi har det även kommit till liv i såna forum som klibba.com som uppdaterades med en drastisk hand och en bredd som slått många med häpnad. Dessa ändringar gjordes av HC West aktiva Jussi Kantee och Toni Kallio.

Puikkonen presenterade också förbundet till den så omtalade sociaala median iom att han öppnade Finska handbollsförbundets Facebook sida, och Twitter konto.

I hans favör kan man också se samarbete med Folkhälsan och speciellt med Solvalla som gjordes till förbundets officiella träningslägers facilitet. Här har alla landslag arrangerat sina träningsläger och vänskapsmatcher. De officiella matcherna har spelats på andra orter och i andra hallar iom att det är strikta regler i hur händelseplatserna skall se ut och fungera för att kunna vara officiella spelareenor.

Som största samarbetspartners kan man räkna upp LähiTapiola, Turvakolmio, Schoffa, Hidealite och Footbalance.  Första året klarade den snart avgående verksamhetsledaren föra även förbundet till ett + år ekonomiskt men de sista kommer tyvärr att präglas till ett förlustår som den kommande verksamhetsledaren hamnar ta över. Något annat som tyvärr också starkt cirkulerat i disskusionerna är hur förbundet favöriserar herrhandbollen gentemot damhandbollen, och det är något som inte förbundet lyckas skaka av sig och ger skäl till att det kan vara så, eller kan det? Det är tyvärr ngt som knappast kommer att komma fram någonsin. En annan sak som också kommer nu och då fram då man snackar med handbolls aktiva är förbundets finansiering. Det har inte varit frågan om att det skulle snillas pengar, utan mera det om hur pengar riktas in och på vad. Vad som prioriteras och när och speciellt värför. I dessa saker har inte handbollsförbundet med Tomi i spetsen lyckas förklara eller bevisa med handlingar om hur det riktigt är och hur det borde ha blivit. Tomi har säkert gjort sitt vasta men ryckten har fortsatt, vilket är beklagligt.

Säga och tycka vad man vill så måste man dock tacka den avgående verksamhetsledaren för sitt stora hjärta för sporten, de otaliga timmarna han lagt ner för att föra Finska handbollen framåt och uppdatera den till nutida standarder. 🙂

Päivi Mitrunen; 01/2014 – 

Päivi Mitrunen
Päivi Mitrunen

Päivi Mitrunen är en f.d. domare, en aktiv EHF delegat som deltagit på många händelser ute i världen. Päivi har även fungerat som viceordförande för handbollförbundets styrelse. Päivi har gjort koordinator arbete för Finska damlandslag fast i en inofficiell position. Detta bevisar hur stort intresse och hjärta hon har för damhandboll. Päivi har jobbat i sitt proffsliv på företag som Telia Mobile Finland (Marketing Manager), A-lehdet Oy(Marketing Manager) och senast på DM Solutions Oy som Direct Marketing Director. Med en person som har såhär stark marknadsförings bakrund kan man hoppas och förväntta sig att det kommer att fortsättas med det arbete som Puikkonen börjat med. Marknadsföring och sportens kännedom är ngt som grundar mycke för att kunna få ekonomisk stabilitet att utföra så mycke annat.

Det som dock lite väcker frågor är att kommer Päivi att kunna föra vidare den stenbumlingens rullning som innebär att sporten skulle spridas ut vidare i landet? Puikkonen klarade av att få en ny förening och aktivitet i Jyväskylä, och den aktiviteten som nu pågår där borde få att hållas igång. Samtidigt anser jag att det Päivi måste öka och förbättra är process tänkande i förbundet. Kristalliseras i de grundsakerna som skall göras och vem som kommer att göra det. Hon borde också öppna de “stängda dörrarna” som förbundet haft i så många många år och hämta ut på bordet de spelkort de sitter på. Istället för att smusslas för sig själv i sitt kontor, och hämta öppenhet och genomskådlighet i förbundets verksamhet.

Om möjligt rätta till rykten och spela på ett öppet plan, så som också spelarna gör.

Päivi borde få engagerat fler i verksamheten och ta in folk som har klara styrkor på ngt plan, och om man så kan säga använda dem till goda. Det som varit lite problem med tidigare förbundet är att de försökt själv göra så mycke att det blivit FÖR mycke för dem. Sen då de inte klarat av att föra saken vidare så har de inte alltid kunnat ta emot goda råd och idéär om vad som skulle kunna göras. I förbundet behövs det en stark person som kan delegera i rätta saker, hålla trådarna klara och fungera lite som projekt chefer. Detta tror jag att Päivi kommer att kunna hämta med sig.

Jag önskar också att Päivi kommer att kunna hämta med sig en bris internationell kunskap och inblick i saker hur det borde arrangeras här i “kalla” Finland. Det finns större och mindre förbund i Europa som fungerar bättre eller sämre, och att kartlägga dessa, göra samarbete och ta, samt ge råd och inblick är ngt som definitivt behövs. Man måste komma bort från de små planen som spelats på och försöka se hur det arrangeras i andra förbund. Det skulle vara intressant att se hur förbundet fungerar i framtiden samt ritkningen Päivi tar sig Ann.

Det jag också hoppas på är att de Finska handbollsfolket tar Päivi val emot och genuint gör samarbete samt hjälper till, istället för att bara kräva och i vissa fall motarbeta som kommer så mycke lättare. Speciellt det negativa rycktes spridande och fortsatta klanttande skulle kunnan ta slut nu.

Lycka till Päivi i framtida utmaningar! 🙂

4 thoughts on “Handbollsförbundets nya verksamhetsledare

  1. Puigi

    Hej!

    Produktiv sajt med mycket text. Detta år 2013 kommer förbundet att göra ett stort + år ekonomiskt som repar förra årets dåliga resultat. Så ekonomiska siffrorna visar utveckling i positiv riktning under undertecknades år.

    Året 2012 var ett jätte tungt år ekonomiskt men tack vare rätta beslut så kommer 2013 att kvittera 2012. Egna kapitalet är ännu på minus men bättre än år 2010. Långfristiga lånemändgen har fallit även under 3 åren ca. 70k.

    Tack för texten!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.