Damernas FM-serie 2013-2014

Inkommande veckoslut börjar damernas FM-serie för handbollen med följande matcher:

13.09.2013 kl 19:00 HIFK – Atlas
14.09.2013 kl 14:15 Sparta – ÅIFK
14.09.2013 kl 16:00 BK-46 – KyIF
14.09.2013 kl 16:15 Dicken – SIF

För att påminna så säsongen 2012-2013 slutade enligt följande:

nsm_season_2012-2013_results

Säsongen 2013 – 2014

Säsongen ser annorlund ut iom att förra årets silver förening GrIFK inte deltar med damlag överhuvudtaget. 8 lags serie kan komma att kännas lång iom att samma lag möter varandra men det finns många ändringar som säkert kommer att ändå göra säsongen intressant samtidigt. På förhand finns det potential till överraskningar i flera matchpar men slutspelslagen kommer nog att vara de som cirkulerat de senaste åren på topp.

Kort om lagen

HIFK (Helsingfors)logo_hifk

Förra årets mästare och kommer nog att vara starka även denna säsong. Spelare som slutat eller flyttat bort finns inte men istället har det kommit nya in i laget. Nya tränaren Bigo Lindholm kommer säkert att hämta en del nya saker med sig. Lindholm som fungerat som landslagstränare samt cirkulerat med förra säsongs silver lag GrIFK har en bred kunskap i både sporten och lagdynamik. Hennes kunskap att använda den individuella spelaren till det som är dennas styrka, är också något som hör till landets absoluta topp inom tränar kretsen.

Det att spelaren som Linda Cainberg, Anette Tallqvist, Annika Lindström, Annamari Jääskeläinen och Silja Borgarsdottir-Sandelin fortsätter hämtar en rutin som är guld värd då matcher väger i vågen. Dessa spelare är alla av den kalibern att de nästan ensam kan hålla upp laget. Det som ser smått bekymmersfullt ut för laget är målvaktssituationen. Det att A. Lindström är med i laget är kritiskt iom att andre målvakten R. Nyman igenomgår operation på hösten samt kommer att lämna laget under säsongen för utlandsvistelse är inte bra. Det har ryktas om en ny ung målvakt som dock är ett enormt stort frågetecken. Detta sätter en enorm press på Lindström att för det första hållas frisk och oskadad samt även delta i lagets händelser. Lindström som varit på mammaledighet har säkert utmaning att hålla fokuset på det som gäller samt att orka då det är hemma full rulle med en 10+ månaders baby kan prägla iaf början av säsongen.

På den intressanta sidan har vi f.d. Borgå spelaren Lotta Kulju som kommit in i laget för denna säsongen. Hon har varit av Borgå Akilles viktigaste spelare och även hon har haft en stor roll i unga -94 födda landslaget. Efter ett års vistelse i Sverige hos IK Sävehof. Detta har säkert sporrat L. Kulju att höja på sina egna mål som spelare och också hämtat en ny dimension i henne spelare. Förra säsongens kanske största underpresterare i HIFK enligt min syn var Kathlen Ax. Ifall hon får igång spelet som det varit tidigare kommer även hon att tillföra laget en ännu större bredd.

Tippning för IFK:s slutresultat i säsongen är nog hög, och allt mindre än final spel är nog en besvikelse för laget.

BK-46 (Karis) bk-46

Förra säsongens bronslag kommer högst troligen att leva eller dö med vänsterhäntta Pamela Degerman. Degerman som även hon är landslagsspelare kommer att ha en stor press på sig att prestera och göra de livsviktiga målen då det gäller. Laget har mistat rutinerade spelaren Jenny Löf, och detta kommer säkert att även synnas till då spelet väger. Vem kan vara den som stiger in och uppehåller laget? Möjliga spelare är även väldigt rutinerade M6 spelare Yvonne Westerholm. Karislaget har även fått en förstärkning då f.d. Grankulla spelaren Ina Ahlroos kommit med i spelar ringen och hennes rutin kan vara viktig bara hon kommer in i laget. Även målvakten Matilda Björkqvist kommer att ha en viktig roll. Förutom I. Ahlroos har BK fått stöd till vänster back positionen då Erika Tanner flyttade från Sparta men kommer hon att våga ta sig ann allt som behövs i laget.

Även Karislaget har fått ny tränare då den legendariska Peter Kihlstedt gav taktpinnen åt f.d. GrIFK tränaren Gustav Ahlroos. G. Ahlroos som även fungerar som -98 födda ungdomslandslaget tränare. Gustav som vid detta skede börjar vara en rutinerad tränare med erfarenhet av både viktiga slutspel som spelare och tränare, har säkert nytt att komma med i den stenhårda tränarkultur som finns i Karis. Fast detta kan ses som en frisk ny vind kan det även vara en utmaning, då Karislaget förbättrat resultaten de senaste åren och framgång förvänttas av laget. Spelare som flyttat bort eller slutat är inte lång men viktiga spelare är det frågan om. Tidigare nämnda Jenny Löf har slutat spela och Madeleine Lindholm har bytt till Sjundeå IF och detta kommer säkert att märkas i målgörar kolumnen i matchprotokollen under hela säsongen.

Tippning för BK:s slutplacering kommer att ligga på positionerna 3-5.

Dicken (Helsingfors) dicken

Förra säsongens fyra som gjorde tidvis imponerande framsteg och resultat, kommer säkerligen att vara ett lag som även denna säsong tangerar i tabellens övre halva. Då GrIFK drog ur serien pga spelarbrist, flyttade GrIFK nyckelspelare Bettina Lillqvist papren till Dicken. Tyvärr dock hamnar Lillqvist på axel operation och  återhämtningstiden är lång i dessa, så ifall hon återvänder till spelande uppställning denna säsong kommer det att vara ett stort frågetecken vad hon kommer att prestera. Det som dock förstärker laget är tillbaka kommande målvakten Sofia Lindholm som spenderade förra säsongen i Sverige. Hon kommer att hämta erfarenhet som ett ungt lag som Dicken behöver.

Som klar förlust för laget är mistande av Pernilla Karlsson som flyttade tillbaka till Sjundeå. Pernillas första säsong i Dicken var knaglig men den andra och för stunden sista började redan visa klara tecken på att hon hittade sin roll i laget och formade sig in i laget. Det skulle ha varit väldigt intressant att se hur en tredje säsong skulle ha sett ut, men det blev inte av. Som Dickens tränare fortsätter J. Vaskola. Det väntas mycket av honom och då förra säsongen resulterade redan i en fjärde placering kan inte det förväntas mindre än medalj. Av de absoluta nyckelspelarna i laget kan man nämna kvicka vänsterkanten Annika Näräkkä och lagets kapten Anna Lindahl. Speluppläggaren Carolina Böckelman kan man förvänta sig att fortsatta fina speluppläggningar, och hennes ansvar är högt för att leda laget till framgång. Unga Jessika Gammals borde prestera en bra säsong för det är vad Dicken behöver.

Tippning för slutplacering är mellan 2-4 med större sannolikhet på bronsmatcherna.

SIF (Sjundeå) sif

Sjundeå som förra säsong presterade inte mycke mera än man kunde förvänta sig, iom att laget saknade starka profilerna Linda Olin och Pernilla Karlsson. Laget kommer att säkert lyfta på sin nivå klart. Detta har gjorts möjlig även med att skaffa väldigt rutinerade Marcus Sjöstedt till tränar positionen. Sjöstedt som har en lång spelar karriär bakom sig, kommer säkert att hämta en rutin som ynnar spelarna, även äldre. Senaste åren har han tränat i Sjundeås egna herrlag och känner till vad som krävs i träningsväg för att kunna nå medaljer.

Sjundeå har även gjort ett stort kap i att få unga Charlotta Roos(f.d. GrIFK) i målet samt Madeleine Lindholm till högra sidan av plan. Roos som presterade enormt fint i GrIFK säsongen innan kommer säkert att göra fortsatta framsteg vid sidan om Mette Fröberg som ryktas flytta ut som utespelare. Personligen tror jag nog att hon återgår till målet ifall inte Roos får tillräckligt stöd av de andra två målvakterna som inte visat sig i FM-serien till fördel. Rutinerade Janica Tallqvist kommer även hon att behövas för att nå framgång, såväl som returnerande Emmi Perovuo som varit på mammaledighet. Ifall Sjundeå laget får tillbaka samspelet och kämppeandan från deras förra framgångsår säsongen 2011-2012 kan de utmana förhandsfavoriterna.

Tippning för slutplaceringen är 3-5.

Sparta (Helsingfors) logo-sparta

Sparta kommer att troligen bli en motvinds kämppare. Säsongen 2012-2013 var ganska fram och tillbaka och de tog poäng av de klara lättare lagen men bet i sura äpplet vad kom förhandsfavoriterna. Det som saknades under säsongen var vänsterhäntta backen Inka Jäntti som nu har kommit tillbaka men kan hon bära all den ansvar som faller henne? Hon har ju ändå varit så gott som en hel säsong borta. Sparta kan överraska ifall de får igång samspelet men det som var en klar brist föregående säsong var saknande av en klar tränare och ledare utanför spelplan.

Stor brist och frågetecken är lagets kapten Katri Koskela. Ifall hon är i spelskick har hon stor inverkan men hennes spel förra säsongen präglades att hon spelade nära till alla spelplatser och kunde inte koncentrera sig på M6 vilke är hennes “egna” spelplats. Det han hon dessutom hamna leda spelet under matchen inverkar också på hennes egna spel. Laget har unga spelare som som kan utvecklas starkt och det kan också vara Spartas överraskningsmoment för motståndaren under grundserien, men i play-off skede är molnet på horisontten att de inte kan hanskas med pressen.

Tippning för slutplacering är 5-7.

Atlas (Vanda) atlas

Vandalaget var en klar “underdog” under förra säsongen och förvänttades inte vinna många matcher. Poäng under säsongen lyckades de hala ihop 6 st. Laget går ändå med stark optimism in i den nya säsongen och har fått en ny tränare och livsviktiga rutinerade Tiina Helaskoski och Johanna Lyytinen tillbaka på plan. Rutinerade andra spelare i laget är också Anna-Maria Kunttu, Anu Eräkanto, målvakten Ina Immonen och Nina Sarelin som alla hört till FM-seriens toppspelare.  De unga spelarna har ett år mera erfarenhet på nacken, och det kan hämta med sig  några poäng till jämfört mera förra säsongen. Personligen ser jag dock att Atlas även denna säsong ligger som klar utmanare och har som spelår för unga spelare att få erfarenhet för att utmana serie toppen. Målet skulle vara att inte vara sist i tabellen då grundserien tar slut. Laget har dock potential och man kan förvänta sig framsteg till säsongerna 2014-2016.

Vid det skede kommer unga spelarna ha fått erfarenhet och även vuxenseries insikt, så att de unga spelarna kan utmana de “gamla rävarna” och samtidigt också motståndare. KP Kallio har arbete framför sig men har är en rutinerad tränare från GrIFK och han vet nog vad som krävs för att lyfta standarden för framgång.

Tippning för slutplacering är 6-8

KyIF (Kyrkslätt) logo-kyif

Laget kom andra sist under säsongen 2012-2013 och vann Atlas bara pga inbördes matcherna. Även detta lag har nu som tränare Tomi Salminen som varit landslagstränare både på junior sidan och vuxen nivå och borde ha kunskap att höja lagets prestationer. Laget är dock ett ungt lag som föreningen satsar på och bygger på för att kunna nå högre nivåer i damserien i framtiden. Klara ledare i laget är Susanna Kaivola och returnerande Maria Jukola som återvänder från mammaledigheten. Deras erfarenhet kommer att vara guld värd för de unga spelarna och bör utnyttjas så långt som möjligt.

Största spänningen är att se hur tränaren Salminen får ut effekt av spelarna och sammansvetsat laget.

Tippning för slutplacering är 6-8.

ÅIFK (Åbo) åifk

Åbolaget kommer att vara ett intressant kollektiv denna säsong. Laget har fått otrolig förstärkning på tränarsidan då högt utbildade och meriterade tränare Ulf “Uffe” Andersson kommit med i laget. Frågetecken är dock det att vad kommer arbetsfördelningen vara för Uffe mellan herrlaget och damlaget. Förra säsongen var Viljami Saastamoinen tränare och han lyckades i sitt uppdrag i mina ögon bra. Han fick laget igång och laget kämppade fint under säsongen och lyckades knipa åt sig 10 poäng och även stiga förbi SIF i grundserien.

Om det är ngn som lyckas höja nivån på laget är den nya tränaren Uffe och jag förväntar mig se stora också framsteg fast Uffe nu först kommit med i laget. Det har också kommit nya spelare till laget varav ett intressant kap till spelare är Matilda Bäcklund som kommer från Kungälv HK. Kantspelaren Kneck från Borgå Akilles har också anlitat sig i laget och kommer att var intressant att se hur hon framskrider som spelare under Uffes regim. Överhuvudtaget tror jag att ÅIFK är det lag som har fått mest spelare till sig inför kommande säsong då det raporteras att 7 spelare kommit till. På presskonferensen har Andersson också öppet medgett att laget kommer inte att vara förhandsfavorit utan direkt tar utmanar rollen och försöker överraska de mer meriterade lagen från senaste år.

Tippning för slutplacering är 5-6.

Allmän översikt inför säsongen

Om man skall se på olika spelstiler så kommer jag att förväntta mig att lag som Dicken, Sparta, ÅIFK kommer säkert att försöka få sitt spel aggressivt mot offensiven och försöker “springa” omkull motståndaren. Lagen HIFK, SIF, BK-46 och Sparta kommer troligen att spela mera konventionell start från defensiv till offensiv med yttrar och center som skjuter iväg som raketer och backarna kommer som en andra våg tätt intill. KyIF, SIF och Atlas kommer att troligen inte att gruppera sig in i någondera förnämda grupper klart, utan hamnar lite mera mitt emellan med yttrar som kommer först och resten rinner efter. Inget lag vill knappast värst mycke lugna ner och sakta spelets gång klart. Den handbollen börjar nuförtiden vara lite “out of date”.

Starka försvarslag väntar jag mig se Sparta med låg 6-0 som utgångsläge då Dicken säkerligen kommer att utnyttja ofta också försvarsmetoden 3-2-1. HIFK, SIF och BK-46 kommer troligen att variera enligt motståndare och kunna adaptera sig mera. Som exempel:

– HIFK kommer att sänka sitt försvar för att hindra Dickens snabba backar att springa in i långa djupa springbanor då inte Dicken har starka långdistansskyttar.
– HIFK kommer troligen att spela högre aggressivare försvar mot motståndare som Atlas, KyIF och BK-46.
– Dicken kommer att spela högre aggresivare försvar iom att lagets fysiska storlek inte är merkant men de har snabba mindre spelare som stör motståndarens start för körning.
– SIF tror jag kommer att spela 6-0 och 5-1 vartom varandra och säker växlar mycke inom speletsgång.
– Atlas kommer att högst troligen satsa på 6-0 försvar iom att deras lagstruktur består av medelstora och medelsnabba spelare.

Saker som man säkert kommer att kunna se under säsongen är specialbevakning på de alltid farliga spelarna i serien. Till dessa kan man enkelt räkna in spelarna som Linda Olin(SIF), Anette Tallqvist(HIFK), Pamela Degerman(BK-46), Linda Cainberg(HIFK), Pernilla Karlsson(SIF), Anna Lindahl(Dicken) och Inka Jäntti(Sparta).

TOP-3/5/10 kategorier

Ordningen är sporadisk och inte 1,2,3. Dessa är de spelare jag tror att kommer att vara i starka och elementära roller och också klara av pressen då det gäller. Kriterierna är inte heller mest gjorda mål.

Målvakter

– Annika Lindström (HIFK)
– Sofia Lindholm (Dicken)
– Charlotta Roos (SIF)

Kantspelare top-5

– Annikka Näräkkä (Dicken)
– Sara Jäntti (Sparta)
– Silja Borgarsdottir-Sandelin (HIFK)
– Anna Lindahl (Dicken)
– Anna Harri (ÅIFK)

Backspelare top-10

– Linda Cainberg (HIFK)
– Linda Olin (SIF)
– Madeleine Lindholm (SIF)
– Carolina Böckelman (Dicken)
– Inka Jäntti (Sparta)
– Anette Tallqvist (HIFK)
– Carolina Petterson (ÅIFK)
– Lotta Kulju (HIFK)
– Tiina Helaskoski (Atlas)
– Susanna Kaivola (KyIF)

M6-spelare

– Rosanna Rouhiainen (HIFK)
– Yvonne Westerholm (BK-46)
– Johanna Lyytinen (Atlas)

Slutliga tippningen för placering efter den startande säsongen 2013-2014:

1. HIFK
2. Dicken
3. SIF
4. BK-46
5. Sparta
6. ÅIFK
7. Atlas
8. KyIF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.