Sport från flera håll.

Spännande och intresantta tider vi lever i just nu. Det är sport för hela slantten och vi börjar med det viktigaste.

Handboll

På handbollsfrontten är det spänning, spekulationer och tippningar som gäller. Vi har herrserien och damserie som båda är på väg in i slutspelsskede, och det som är så strålande är att det på båda sidorna ser jämnt och tufft ut inför vårens finaler. Damerna kommer att sätta igång med semina först.

Damserien

Nu inkommande onsdag, alltså imorgon börjar damernas semifinaler och matchparen är GrIFK(Grankulla) – Dicken(Helsingfors) och HIFK(Helsingfors) – BK-46(Karis). NSM

På förhand kan man väl se som favoriter i matchparen till GrIFK och HIFK. HIFK som varit i finalmatcher de senaste 4 åren i nuvarande struktur som just HIFK. Före det var de i 6 år i final men då hette de HIFK/Comets. Detta då alltså att detta är en förening som är van att spela i finalen, och av dessa 10 år i finalerna har de 7 guld och 3 silver. GrIFK har har varit under dessa samma 10 åren 2 gånger, säsongerna 2011-2012(Silver) och 2008-2009(Guld). Säsongen 2009-2010 spelade Grankulla laget i bronsmatchen och vann där. Mao så borde dessa spelaren också äga en rutin i slutspel.

Då man tittar på dessa två lags 3 bästa målgörare för denna säsong kan vi se följande:

GrIFK:
– Johanna Hilli (plac. 1, matcher 19, mål 185)
– Bettina Lillqvist (plac. 6, matcher 17, mål 104)
– Christina Rehnberg (plac. 19, matcher 17, mål 71) 2013-03-26 nsm taulukko

HIFK:
– Linda Cainberg (plac. 4, matcher 19, mål 122)
– Annette Tallqvist (plac 9, matcher 15, mål 91)
– Kathlen Ax (plac. 18, matcher 16, mål 75)

GrIFK har då alltså 2 klart effektivare målgörare och där också skillnade mellan ettan och tvåan är ganska stor. Mao så om det unga Dicken laget får bort Hilli måste de andra ta åt sig, och dessutom ganska starkt också. Däremot i matchparet HIFK – BK-46 så är det jämnare hos HIFK. visst är det viktigt att ha de största figurerna Cainberg/Tallqvist på topp, men i stort sett tror jag att det inte blir riktigt lika stor “panik” för resten av laget. Speciellt om Tallqvist tas bort av Karis laget så är HIFK van att fortsätta spela iaf.

Så vad är chansen för utmanarna Dicken och BK-46. Ifall någotdera lag klarar av att utmana stort är det nog isf Dicken. De har ett som skrivet ungt och säkert hungrigt lag. De har också potential men de måste lära sig att hålla nerverna under kontroll. Det som snabbt förklarar vilka styrkor Dicken har så är det snabbt spel och yttrar. Av de 5 första i “top scorer” listan är 3 yttrar, och två backar. Men för att komma åt de snabba de lever på måste de i Dicken få försvaret och fungera mot GrIFK:s listiga backar.

BK-46 däremot kommer att få överprestera för att komma till final, eller så tror jag iaf. Inom säsongens top-20 målgörare har de 4 positioner:
– Pamela Degerman på 3 plats med 20 matcher och 148mål,
– Madeleine Lindholm på 7 plats med 20 matcher och 102 mål
– Yvonne Westerholm, på 9 plats med 20 matcher och 91 mål
– Jenny Löf, på 12 plats med 19 matcher och 88 mål.

Fast BK spelat en fin säsong och nått upp till seriens tredje placering i grundserien så har jag verkligt svårt att tro att de skulle ta finalplatsen av HIFK. Men inget är förskrivet och allt är möjligt. Saker som kommer säkerligen att ganska långt avgöra segrarna i dessa matchparen kommer att vara försvaret. Det lag som får försvaret i skick kommer att ligga starkt till.

På målvaktssidan ser det intressant ut. Det finns både unga stigare och mer erfarna slutspelsspelare.
GrIFK: Bianca Eklundh som den erfarna, Charlotta Roos
– I Grankulla laget har Roos börjat ta över tid och plats av Eklundh och hon har också spelat övertygande. Skall bli intressant att se vilken av dessa två kommer att bära huvudansvaret då det väger i vågen.
HIFK: Misa Slotte som den mer erfarna, Ronja Nyman som lite mindre erfarna
– HIFK har för denna säsong hämtat tillbaka Misa Slotte då Annika Lindström lämnade handbollen för prova på att vara mamma. Misa har också stigit in i skorna och gjort väl ifrån sig. Ronja som tyvärr lidit av en massa skador har inte riktigt kommit igång.
Dicken: Catharina Silfvast, Emma-Lotta Nordström och Jessica Enström.
– Dicken har yngre, ännu yngre och yngst i målvakts väg. Detta är också kanske av Dickens största utmaningar. Fast damerna gjort ifrån sig väl så ingen av dom har riktigt hyggligt erfarenhet av slutspel. Kan detta vara en sak som sänker Dicken från final?
BK-46: Matilda Björkqvist som den erfarna, Linda Sundström och Linda Sipola
– BK-46 målvakterna är ett litet frågetecken åt mig. Känslan och det jag sett av Karislaget i år är nog den att försvaret är den som gör det största arbete och målvakten har det lättare att vara än kanske de andra målvakterna. Detta baserar sig ändå på ganska få matcher jag sett dem spela och jag kan komma ihåg helt tokigt också.

Herrar

På Herrsidan har vi ännu en omgång av grundserien kvar men det kommer inte att göra större placerings ändringar mera. Det är nog så att Borgå laget Akilles får nöja sig med FM-seriens kval inför nästa säsong. Resten 8 lagen går vidare till forstättningsmatcherna och där kommer det att bli intressant. Det jag vågar påstå är att Dicken och Cocks kommer att spela sig klart vidare. De har ändå varit så övertygande under säsongens gång. sm-liiga_1601

HC West som gjort ett fint ryck och spelat upp sig till en tredje plats i serien kan enligt min åsikt ses som en liten överraskning. Dom miste ju ändå många viktiga spelare just till Dicken. Dom jag tycker att klart haft en jobbigare säsong en kanske förväntatt är SIF och Atlas. Jag skulle nog inte ha tror då säsongen satt igång att SIF skulle vara den som kommer just ovanför slutspels linjen. Tyvärr tror jag ändå att det kommer att falla bort redan i första omgången och därmed kan plocka fram solglasögonen.

Det smått humoristika är att Vandalaget Atlas för fjärde året i sträck möter BK-46 i kvartsfinalerna. Atlas har också fällt Karislaget ut från de klaraste medaljerna tidigare år, hur skall det gå i år då Karislaget iaf i tabellen är ovanför Atlas. Klarar Karislaget att skaka slutspels”skräcken” gentemot Atlas, eller tynger tidigare års erfarenhet för mycke på axlarna? Atlas som tog brons säsongen 2009-2010, fjärde positionen 2010-2011 och silver 2011-2012 har i år varit väldigt upp och ner under säsongen. Inom en match kan laget ha fenomenalt flyt och 5 min sernare fungerar ingenting. Atlas bästa målgörare är erfarne Toni Aalto som spelat 23 matcher och gjort i dem112 mål. Toni har tagit åt sig ett stort ansvar och behöver definitivt hjälp ifall Vandalaget skall gå vidare. Som tur är så har Martin Noodla lyft sin nivå i de senaste matcherna och det syns glimtar av vad han presterade då han förde Atlas till brons säsongen 09-10. Atlas som även dom lidit av en hel del skador kommer att få höja sin vanliga nivå om de vill nå medaljer i år.

2013-03-26 Miesten SM-liiga taulukko
2013-03-26 Miesten SM-liiga taulukko

Min tippning för lagen som går vidare är:
– Cocks (klart)
– Dicken (klart)
– HC West (ganska klart)
– Atlas (efter max antal matcher)

Ifall dessa går vidare betyder det att Vandalaget möter Cocks i semifinalerna och det skulle vara ett rejält berg att klättra, inte omöjligt, men för att Cocks och där i ledning av Teemu Tamminen skall vinnas behövs att alla i Atlas spelar sina karriärers bästa matcher och lagspelet kommer ihop. Cocks som varit klart dominerande i år så som tidigare. Dicken tror jag kommer att gå ganska enkelt vidare från första rundan var de möter ÅIFK. Åbolaget som har kämppat hela säsongen under en ny tränare med en hel del skador där med. ÅIFK tog en knapp en måls seger över Atlas som redan hade försäkrat sin femte plats i serien hamna ändå göra ett hårt arbete för de poängen. Det som kommer att bära Dicken långt är målvakten Patrik Roslander och Benny Bromans spelhumör. Då de två herrarna kommer i gång är det inte mycket som lyckas överlista eller rubba. Benny som gör en hel del mål behöver inte då han är på spelhumör. Han kan spela upp sina lagkamrater fast blicken skulle vara åt fel håll och kämppa andan han bär med sig är fantastiskt fin att se på. Roslander som verkar ha åtta armar då man kommer i kastläge mot honom kan fungera som en tegelmur. Dessa två kommer inte att bära laget till guld, men deras “input” är elementär för laget.

HC West – HIFK slaget kan bli väldigt jämnt och intressant. HIFK som började säsongen fint har haft en liten nerförsbacke under året 2013. De lyckades knipa en fin seger av BK-46 nyligen och om den segern lyfter andan upp kan det bli fjong på spelet mot HC West. West som är började säsongen sakta har fått en fin fart på och landslagstränaren Källman har en otrolig förmåga att lyfta upp laget. HIFK som kanske anses vara mera rutinerad har ändå ett hårt motstånd och sist och slutligen tror jag att Grankulla baserade HC West tar längre strået och vinner detta matchpar. Allt för överraskad skulle jag inte bli om det här också blir 5 matcher före fortsättningslaget blir klart.

Ishockey

Kvartsfinalerna håller på och det är ju alltid skoj. Matchparen i detta skede är: Jokerit

Jokerit Lukko (1-3)
Tappara HIFK (3-1)
JYP HPK (3-1)
Ässät Kalpa (3-1)

Inom parentesen ser vi situationen just nu och på onsdagen spelas nästa runda. Med 4 segrar går man vidare så ifall det vill sig väl så har vi i alla matchparen klart semifinalisterna. För mitt lag (Jokerit) ser det lite risigt ut. Jokerit tog den första matchen och ganska klart med 5-2 men sen dess har det kommit 3 raka kalla dushar. HIFK som är “ärckerivalen” så ser det lika illa ut men dom har kommit via “säälipleijarit” vidare. Inte för att det har ngt med saken direkt att göra men det har aldrig hänt att ett lag skulle ha kommit från “säälipleijarit” och vunnit finska mästarskapet.

Esbo Blues var nära att göra det för dom spelade i finalerna förra säsongen men orket tog slut och det blev silver, vilket iofs var lite sensation iaf. Det som var roligt var också det att vi var hela familjen och se lördagens match (fast jokerit förlorade) och mina föräldrar var också med oss. Vi hade skaffat platser på förhand och fast de var lite dyra så var det ändå värt för vi går så sällan på match. Platserna var också riktigt bra, fast det var ju lite stökigare än tidigare iom att vi hade då lilla söta Amelie med oss.

Matchen i sig själv var ju som skrivet lite tråkig iom att eget lag förlorade, men inget är ännu missat. Det gäller bara att kämppa på i den kommande matchen i morgon. Nu skulle det ju vara lite trist att grundserie vinnaren skulle falla bort genast i första fortsättningrundan. Knappast är det helt osett från förut men tråkigt för min och alla andra supportrars del.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.