Vanhaa pois, uutta tilalle

Kolme vuotta sitten tiskikoneemme ylä “sadettaja” meni rikki. Pari vuotta sitten hellamme uuniluukun saranat meni rikki. Ja pesukone on oikutellut jo lähemmäs 7 vuotta.

Vaimoni osti pesukoneensa 2008. 2011 aloimme seurustelemaan, ja viimeiset 6~7 vuotta se on säännöllisen satunnaisesti oikutellut. Joku ohjelma jäänyt jumiin, ja muita pieniä outouksia. Kone oli sopiva yhdelle, kahdelle, ja jopa vielä kolmelle, mutta kun kaksosimme syntyi 2014 se alkoi vähän jäädä ikäänkuin jalkoihin. Pärjäsimme, mutta usein toivoimme että pesukuorma olisi voinut olla isompi, ja usein unelmoimme kuivaajasta.

Noin kolme vuotta sitten, erään tiskikerran jälkeen, kun avasin luukun oli yhtäkkiä aterinhyllyllä ylimääräinen muoviosa. Pikaisen tutkimuksen jälkeen huomasin että tiskikoneen katossa ollut “sadettajan” muoviosa oli mennyt poikki ja irronnut. Valitettavasti sitä ei pystynyt korjaamaan, ja kun käytimme konetta jatkossa, huomasimme että pesutulos ei juurikaan heikentynyt kun vähän muokkasi miten aterimet sijoitti omalle hyllylle. Uuden osan hankinta olisi maksanut lähes 80€, jota hieman karsastin. Pärjäsimme, vaikka usein harmitti jos jokin aterin oli jäänyt likaiseksi, ja sen joutui laittamaan uudestaan.

Vähän vajaa pari vuotta sitten hellamme uuniluukun saranat sitten meni menivät osittain rikki. Uunia pystyi käyttämään ja luukun sai auki, kunhan käsin nosti saranoita kun halusi avata tai sulkea uuniluukkua. Pärjäsimme, vaikka siihen turhaan tekemiseen tottui, vaikka joka kerta se harmitti.

Olemme silloin tällöin katselleet hintoja sekä vertailut laitteiden ominaisuuksia. Nyt kun vuoden vaihteessa oli alemyynnit, saimme aikaiseksi lähteä kaupoille. Katsoimme ja totesimme että kolmesta tarpeellisesta koneesta, saisimme kaksi haluamamme konetta Gigantista Suomenojalla, ja kolmannesta oli myös vaihtoehtoja samassa liikkeessä. Meitä palveli mukava myyjä, joka vaikutti osaavalta. Hän osasi antaa vaihtoehtoja laitteista, hän osasi kertoa toiminnoista, hän myös osasi konkreettisella tavalla kertoa miten arjessa se näkyy ja helpottaa. Esimerkkinä tiskikoneesta, hän kertoi että vaikka laitteen saa halvemmalla, jos koneen sisällä pohja on muovia, se haisee enemmän, ja pitkällä aikavälillä kerää hajuja ja värjäyksiä ruantähteistä.

Meillä ei ollut akuuttia hätää, ja päädyimme odottamaan että kaikki laitteet saisimme tuotua ja asennettua samalla ajankohdalla, ja tämä ajankohta oli eilen perjantaina. Toimitus oli tarkoitus tulla 8-17 välillä, ja 16:20 kun soittivat että myöhästyvät hieman, päivän aikana noussut jännitys helpotti. 17:15 kaksi nuorta kaveria tuli, irrotti vanhat laitteet, kantoi pihalle, kantoi uudet sisään ja asensin. Hommaan meni tunti, ja kaverit olivat ystävällisiä ja mukavia. Antoi neuvoa miten koneita tulisi käyttää ennenkuin aloittaa niiden normaalin käytön.

Nyt laitteet ovat asennettu, koeponnistettu, ja vaikka hyvin samanlaiset (paitsi pesukone) on se hieman yllättävää huomata miten on tottunut käyttämään vanhoja tuttuja koneitaan. 😀

Hella on saman merkkinen (Gorenje), mutta uudemman versioinen tietysti kun aikaisemmin. Nyt saimme LCD paneelin toiminnot käyttöön, ja tiedämme miten se toimii. Siinä on selkeät hyvät painikkeet ja niitä tulee varmasti käytettyä. Ja ai että kun eilen illalla oli mukava käyttöö uunia, kun sen sai kahvasta avattua ja suljettua, eikä mitään kikkailuja tarvittu. Luukussa on jopa toiminto että se ei paiskaudu kiinni, vaan hidastaa itsestään vauhtia jos sen yrittää paiskata kiinni.

Tiskikoneeksi valitsimme Boschin, jotta saisimme aterinhyllykön, koska se on todella hyvä. Ne laitteet missä on erillinen aterinkori, ovat varmasti ihan hyvät, mutta kun niitä aterimia tulee aikalailla viiden hengen perheessä, niin meillä ainakin tarvitaan alahyllykköön niin paljon tilaa kuin mahdollista lautasille jne, ja aterinkorit vievät aika paljon tilaa loppujen lopuksi.

Suurin muutos tuli pyykinpesukoneeseen. Aikaisempi oli päältä täytettävä, ja uusi on kyljestä. Pesumäärä kasvoi 6 –> 9 kiloon, ja uudessa koneessa on samassa myös kuivaaja. Harkitsimme erillistä kuivausrumpua, mutta tilan takia teimme kompromissin. Kuulimme kyllä ennakkoon että pesevä ja kuivaava kone ei ole yhtä hyvä kuin kaksi erillistä konetta, mutta on mentävä sillä mikä on parasta myös sijoitettavaan tilaan. Uusi kone on merkiltään LG, ja ainakin vielä, yhden pesun jälkeen vaikutta hyvältä valinnalta.

Huvittavaa on vain näiden uusien koneiden ääniefektit. Pesukone ilmoittaa kun sen laittaa päälle, kun se on valmis jne. Ääni muistuttaa vanhalta 16bit pelikonsolilta. 😀
Hella ilmoittaa myös kun uuni on tavoittanut tavoitelämmön, sekä kun ajastin on valmis hälyyttää se tietysti myös.

Kunhan saadaan hieman enemmän käyttökokemusta, ehkä kirjoitan syvällisemmät kirjoitukset laitteista, mutta tähän hätään tyydytään tähän. Nyt arki toivon mukaan helpottuu jälleen vähän.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.