Herrslutspel i handboll

Spänningen stiger, och jag önskar att de skulle börja redan, jo slutspelen för herrarna i FM-liiga i handboll. Det har varit en paus nu pga landslags händelser och oj vad tiden gått långsamt. Till all tur så har man kunnat följa med damernas semifinaler som dessutom varit spännande och jämna.

Grundserien 2012-2013

Då grundserien tog slut 27.03. med matchen SIF-Akilles så kunde man se på tabellen och konstaterade att första två platserna togs av ganska förväntande lag. Riihimäen Cocks tog fösta platsen ganska bekvämt med 22 vinster, 1 jämntspel och bara 1 förlust. Det var ganska tidigt klart att Cocks vinner om de vill vinna, och få lag i serien kan verkligen utmana dem. De hade ju ändå ett lag med spelare som kände varann från tidigare och framgången kan klart förklaras med två namn, Kristo Järve och Teemu Tamminen. Tamminen som gjorde otroliga 240 mål på 24 matcher. Järve som fungerar som en stenmur i försvaret och verkligen allseende i anfallsväg.

Grundserie situation i tabellen.
Grundserie situation i tabellen.

Andra i serien blev Dicken med sina förstärkningar från HC West. Bromans bröderna, Hertola bröderna, Knus och Roslander är alla namn som stärker lag som lag. I början av serien var jag förvänttansfull att kommer Dicken tränarna Thomas Lindström och Björn Monnberg att få det “gamla” laget att spela ihop med nykomlingarna, och hur skulle nykomlingarna att fungera efter att ha haft som f.d. tränare den legendariska Mikael Källman. Laget spelade fint ihop och segrar kom från säsong start 14.09 ända till 14.11. då de mötte Cocks hemma.

Tredje plats tog HC West som tappat en hel del spelare men samtidigt även fått förstärkning av Miro Koljonen (SIF) och Jani Tuominen (Cocks) för att inte glömma Olle Stenius. Laget chefstränaren Mikael Källman började säsongen med ansågs vara ganska ofärdig och jag personligen trodde de skulle snubbla klart mera i början av säsongen än de gjorde. Jag skulle ha tippat före säsongen att de når slutspelen helt klart, och placeringen skulle ha varit knappt 4, troligen 5 eller troligen 6 i tabellen. Men att de gick och spelade sig till tredje och ännu som tredje och sista lag spela sig över 30 poäng var jätte fint. Mycke tror jag att det består av spelarna Thomas Lindström (MV), förnämnda Miro Koljonen och Jani Tuominen och för att definitivt inte glömma bästa målgöraren Rickard Sundberg. Sundberg som kommer ännu att bli ett bekant namn för de flesta, helt säkert. Killen är -92 född, och smäller in 115 mål på 24 matcher och har börjat spela in sig i herrlandslaget, imponerande.

Andra nämdvärda i grundserien är Atlas som spelade verkligen svajjigt. Även där har skador sitt finger med i spelet, man hade V6 spelare Sirenius borta länge, V9 Sarin borta en god tid och H9 Kinos skadad i flera olika skeden. Alla viktiga för laget, men ett riktigt grundserie spelade V9 Toni Aalto. Aalto som spelat bättre denna säsongen än de tidigare två helt klart har hittat gnistan och fått lite mera variation till sitt spel. Utan fakta skulle jag också gissa att kast procentten för denna säsong är klart bättre än förra. Atlas unga stjärna Anthony Hellakoski har också slagit sig in i FM-ligan men han också har lidit av skador som bromsat framstegen. BK-46 som fick tillbaka stora namn som Johan Skogberg (SIF), Fredrik Adamsson och Petter Forsström (HIFK), har spelat sig upp på fjärde platsen i grundserien. Forsström som spelade en jätte fin säsong i HIFK fortsatte där han slutade och har tidvis varit omöjlig att överlista och parad efter parad har Petter gjort. Tror det har varit obeskrivligt många svordomar från motståndarens utespelare under denna säsong då Petter “nollat” dem i så kallade klara målstllen.

För övrigt tycker jag att det gått ganska långt som jag skulle ha gissat. Kanske SIF och HIFK är omvänt i tabellen från vad jag skulle ha gissat men båda lagen är på de placeringar som man kunde vänta sig. Sista fortsättningsplatsen tog ÅIFK, och det var väl ganska förvänttat. De som fick ny tränare före säsongen har säkert haft tidvis verkligen tungt på träningar och hemresor från gästmatcher men jag tror att de nästa säsong kommer att vara starkare och med klart bättre.

Kvartsfinalerna

Sen till de kommande och mera spännande delen, kvartsfinalerna. Matchparen är då alltså följande:

cocks Cocks – ÅIFK åifk

Detta matchpar är ju nog tyvärr klappat och klart. Cocks kommer att ta serien 3-0, och tror inte ÅIFK kommer att ta en ända halvlek av Riihimäki laget. Riihimäki laget kommer säkert att stänga försvaret och därefter springer yttrarna kontringsmål efter kontringsmål. Tamminen kommer säkerligen att nå 10+ mål i alla tre matcher bara han hålls hel. I Åbo lägret kommer säkert Olev Eensalu att dominera målgörar listan. Han har varit den målgladaste i grundserien och kanske kan anses som den viktigaste för stunden i deras lag. Andreas Nyström borde få mera resultat ut för han har varit en liten besvikelse under den gångna grundserien.
Slutresultat för matcherna:
ti 09.04: 34 – 27
to 11.04: 23 – 33
ti 16.04: 37 – 25

bk-46 BK-46 – Atlas atlas

Detta matchpar kommer säkert att bli jämnt, och säkert också svårast att spå slutresultat i matcher. Detta är ju fjärde gången lagen möts vid kvartsfinalerna och de tre tidigare gångerna har Atlas tagit det. Nu är vi dock i den situationen att utifrån sett så ser BK lite säkrare ut och de har med det sista laget i grundserien kommit till positiv målskillnad i serien. Skillnaden är “bara” +28 mål men det är ändå klart bättre än Atlas som slutade med -32. Om man vill vara lite vidskeplig så kan man ju tro att Atlas kommer att vinna för de har gjorda mål i grundserien jämnt 666. 😉
Som tidigare nämnt så Atlas viktigaste spelare är till en stor del Toni Aalto. Men förutom honom kommer spelare som Martin Noodla som förbättrat destu längre vi har kommit på säsongen, Anthony Hellakoski att spela en stor roll. Jag skulle också säga att M6 spelarna Jyri Lujanen och kaptenen Kenneth “Snurre” Åstrand kommer att ha en viktig roll. Dessa två nämligen fungerar ofta som duon i mitten av försvaret, och om det är ngt som Atlas måste få i skick så är det försvaret. Det har varit stora sviktningar just i denna detaljen och det är ngt som kan fälla lag som lag. Tuomas Laitinen i Atlas målet kommer att ha en hel del att göra och ifall utespelarna inte få defensiven i skick kommer Laitinen att vara mer viktig än någonsin. Atlas som ryktas ha borta en av de viktiga spelarna för resten av säsongen, kan vara illa ute.

BK har ett duktigt lag med stornamn som Olli-Pekka Korpimäki, Johan Skogberg, Robin Karlsson och Petter Forsström. Även spelar löftet Oliver Helander kommer att vara intressant att följa med. Grabben är -97 född och visar tecken på att bli en verklig stjärna i framtiden. Jag tror dock att hans genomslagssäsong kommer först att vara nästa säsong, denna säsong har det mera varit bara småtecken på vad grabben går för. Matcherna kommer att gå ganska säkert till 5. Hur det slutar så tror jag att min egen inverkan i Atlas organisation orsakar att jag inte ser helt opartiskt. Jag tror Atlas kommer att vinna 2-3 i matcher men att 2 matcher kommer att gå till förlängning.
Slutresultat för matcherna:
ti 09.04: BK-Atlas  28 – 27 förlängning
to 11.04: Atlas – BK 31 – 28
ti 16.04: BK – Atlas 29 – 26 förlängning
to 18.04: Atlas – BK 33 – 28
la 20.04: BK – Atlas 34-36

dicken Dicken – SIF sif

Tredje matchparet Dicken – SIF kommer att troligen att bli klart Dicken dominerad. SIF som haft en ganska jobbig säsong bakom sig och haft en del skador dom med blev av med viktiga spelare efter förra säsongen. Bland dem Johan Skogberg och Miro Koljonen. Dessutom har Patrik Grönberg varit skadad och inte kunnat hämta den nödvändiga rutin som laget skulle ha behövt. SIF kommer att hemma kunna lyfta nivån men tror att då de åker till Britas kommer de inte ha ork och variation nog att ta seger. Tippningen faller alltså till att matcherna kommer att gå 3-1 till Dicken.

Matcherna kommer dessutom att sluta på ordinarie tid. Dickens klart största namn kommer att vara Benny Broman, Valdar Noodla, Joona Hertola. Casimir Stierncreutz kommer säkert att sakta men säkert att bli varm i kläderna men tror inte han kommer att vara i den fenomenala lyft som han hade före sin skada i höstas. Hans säsong kommer att vara 2013-2014. Joacim Broman kommer som kapten att lyfta upp laget och då han nu fått återkomma till spelet kommer laget säkert att få en boost av bara det. Det intressanta skall bli och se vem som tar första rollen för V6, J. Broman eller Philip Ahlgren. Ahlgren som också lidit av skador denna säsong kommer nog att bita ihop så mycke som möjligt och ifall Dicken vill ta åt sig den finaste av medaljerna behöver de definitivt alla i sitt lag spelklara.

Det andra paret som skall bli intressant att följa med är målvaktsduon i Dicken. Patrik Roslander och Mikael Mäkelä är båda duktiga men jag ser Roslander som ändå förstemålvakten. Mäkelä som var med landslaget men inte fick spela i matchen mot Luxemburg är säkert hungrig och kommer att försöka sitt yttersta för att komma in på plan men frågan lyder ifall tränar duon Lindström & Monnberg vågar ta ut Roslander. Det skulle vara enormt imponerande ifall de satt Mikael genast i första matchen ut i början och låta killen spela viktiga minuter för framtiden.
Slutresultat för matcherna:
ti 09.04: Dicken-SIF 33 – 25
to 11.04: SIF-Dicken 29 – 31
ti 16.04: Dicken-SIF 25 – 29
to 18.04: SIF-Dicken 25 – 32

hcwest HC West – HIFK hifk

Mikael Källman har lyckats skruva upp HC West till ett fint flyg destu längre säsongen har gått och detta försäkrade att de kom i tabellen upp till tredje platsen. Laget iofs har ju många starka individer som kan göra livet surt för många. Eller vad sägs om spelare som Olle Stenius med 61 matcher i landslag, föreningar som Hammarby IF och IFK Kristianstad i väskan. Även tidigare nämda Miro Koljonen, och Jani Tuominen, Richard Sundberg, Sami Silfver och Thomas Lindström. Inga fy skam namn och av de bärande krafterna för HC West. Detta matchpar är också svårt att spå. HC West som har som förening erfarenhet från senare åren att gå långt i slutspel och har av definitivt bästa tränare hos sig ser jag nog som starkare i denna duell. HIFK som ändå har duktiga spelare som dessutom spelat sig ihop under flera år borde kunna tåla lite press. IFK har nog inte heller “fy skam” tränare på sin bänk. Kenneth Bäcklund som har fört lag långt i olika serier har tränar rollen ingrott i ryggraden och som tränar par har han Stanislav Kopyl som känner Idrottshuset som sina egna fickor. Meriterad spelare han också.

Sergei Glinca gjorde i grundserien respektabla 168 mål på 23 matcher och hade som målduo Andrei Orel som smällde in för HIFK under grundserien 131 mål på 23 matcher. Ett plan som Helsingforslaget har på kanske snäppet svagare plan är målvaktssidan. De har som burförvalttare Ville Immonen och unga men lovande Freddy Wickström. Dessa herrar fast inte behöver skämmas för sina prestationer är inte i mina ögon av de lika stora bärande krafterna som hos West t.ex. Min tippning kommer att vara 3-0 åt HC West och den svåraste segern kommer att vara just i Idrottshuset.
Slutresultat för matcherna:
ti 09.04: HC West-HIFK 32 – 28
ke 10.04: HIFK-HC West 26 – 27
ti 16.04: HC West-HIFK 33 – 25

Summa sumarum

Play-off våren kommer att vara spännande, det kommer att vara jämna matcher i alla andra matchpar förutom Cocks – ÅIFK. Vidare kommer enligt min tippning kommer att gå lagen Cocks, Atlas, Dicken och HC West. Ifall jag hamnar gissa ngt annat så kommer det att vara BK-46 och HIFK som går vidare för jag har verkligen svårt att tro att grundserie vinnaren Cocks eller tvåan Dicken kommer att snubbla i detta skede. Men det jag ändå hoppas mest är att det skall bli hårda, jämna och underhållande matcher med lite dramatik. För detta är det som gör att folk vill komma tillbaka till hallen och se på nästa match också.

Det jag önskar är att föreningarna nu går till det yttersta och hittar på nästa så gott som vad som helst för att få ordet ut om matcherna. Folk till hallarna med vad för helst för jippon och att det i detta skede skulle komma nya handbolls åskådare till hallen. Det finns inget annat som lockar mera än slutspels fiilis och jag är övertygad att om man nu får ngn ny nätad med intresse så nu är den bördigaste tiden. Jag tycker det är strålande att veta att Atlas kommer att visa sina matcher på nätet och jag personligen kommer att göra reklam för alla matcher så mycke jag kan för att få nya intresserade och se på matcher.

Nu som avslutning önskar jag alla föreningar och lag i slutspelen lycka till och önskar se underhållande och fina matcher att gå och se på. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.